Főoldal > Kanadai buddhisták egy Shaolin templom építését tervezik

Kanadai buddhisták egy Shaolin templom építését tervezik

Egy richmondi székhelyű buddhista szervezet adománygyűjtő kampányba kezdett, hogy megépíthessék az első észak-amerikai Shaolin templomot. A Shaolin templom széles körben ismert, a kungfu harcművészeti ág és a csan buddhizmus alapító kolostoraként. 

A Kanadai Shaolin Templom és Kulturális Központ (Shaolin Temple & Cultural Centre of Canada) nevű szervezet a héten jelentette be, hogy adománygyűjtésbe kezdett és Lower Mainlandan építendő templom finanszírozására. Ha a terv megvalósul, úgy az a harmadik Shaolin Templom lenne a világon.

A történelmi Shaolin templom a kínai Honanban található, híres szerzetesi intézmény, a csan buddhizmus és a shaolin kungfu bölcsőjeként ismert. I.u. 495-ben épült, így több mint 1500 éves múltra tekint vissza. 

Yandi Shi, a központ igazgatója, aki nyolcéves korában csatlakozott a Shaolin templomhoz Kínában, így nyilatkozott az ambícióiról: “Öt évvel ezelőtt költöztem Richmondba azzal a céllal, hogy építsek egy Shaolin templomot Kanadában és megismertessem a shaolin kultúrát és a kungfut a kanadaiakkal. Nagyon örülök, hogy ez most meg is történik.”

Yandi Shi, a Kanadai Shaolin Templom és Kulturális Központ vezetője

Shi és egy másik kínai mester az elmúlt években egy kétszintes irodaházban ideiglenes bázist hozott létre, ahol a Vancouver környékén élők megismerhetik és gyakorolhatják a csan buddhizmust. 

A központ tart meditációs foglalkozásokat és kungfu oktatást is, de Shi szerint nem tud olyan funkciót betölteni mint egy templom. 

“Egy templom több ezer évig is hasznára lehet a kanadaiaknak. Több látogatót és mestert tud fogadni, és jobb környezetet képes biztosítani a shaolin kultúra terjesztéséhez, több ember mentális és fizikai egészségéhez járulhat hozzá.” – mondta Shi.

A tervek szerint a komplexum magában foglal majd egy templomot, szálláshelyeket mesterek és az önkéntesek számára, egy Shaolin kínai hagyományos gyógyászati klinikát, egy kungfu iskolát és egy idősek otthonát is. Hogy a nagyszabású tervekből mi valósul meg az természetesen függ az összegyűjtött adományok mértékétől.

“Ez egy hosszútávú projekt lesz aminek a megvalósítása évtizedeket vesz majd igénybe. Reményeink szerint az első tíz évben egy használható épületet tudunk átadni, amit a rákövetkező években bővíteni tudunk.” – mondta Shi.

Már most van pár lehetséges helyszínük a templom számára olyan telkeken ami a támogatók birtokában van, közülük az egyik Missionben, egy másik pedig Chilliwackban. Shi mindemellett reméli, hogy több helyszínlehetőség közül tudnak majd választani és esetleg találnak egy közelebbit Richmondhoz. 

“Reméljük, hogy még több ember tud majd hozzájárulni, mivel a templom mindenki számára hasznos lesz.” mondta, hozzátéve, hogy a központ novemberben adománygyűjtő gálát szervez.

Az egyetlen Kínán kívüli Shaolin templom Zambiában található, de e mellett több mint 80 országban 200-nál is több Shaolin-kultúra központ működik. Shi szerint a templom politikamentes lesz. 

 

Forrás – Richmond News

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó