Főoldal > Karsai Gábornak, a Mind & Life Europe ügyvezető igazgatójának köszöntő levele Őszentségéhez, a Dalai Lámához

Karsai Gábornak, a Mind & Life Europe ügyvezető igazgatójának köszöntő levele Őszentségéhez, a Dalai Lámához

Őszentsége, Nagytiszteletű Tanítók, Kollégák, Hölgyeim és Uraim!

 Nagy bánatomra nem lehetek ma itt személyesen, mert az utolsó pillanatban sajnos covidos lettem. Ez is mutatja, hogy bizonyos szempontból törékenyebbé és bizonytalanabbá vált életünk és munkánk az utóbbi időben. Bizonyára mindannyiunknak volt hasonló tapasztalata az elmúlt évek során.

 Másrészt azonban minden okunk megvan rá, hogy ünnepeljünk és örvendezzünk. Az elmúlt 35 évet Őszentségével tölthettük, megoszthattuk a kontemplatív gyakorlás, a tudomány és a filozófia terén elért kutatási eredményeinket, és ennél nagyobb áldást ezidőtájt nehéz elképzelni. Reményt ad, hogy ezekben a szenvedéssel terhelt időkben folytathatjuk a tudat további vizsgálatát és művelését, mintegy ellensúlyozva a kihívásokat, amikkel szembesülnünk kell. Valójában ez az ellenszer már 2500 éve, a Buddha tanításai óta a kezünkben van.

 Hálával tölt el, hogy a Mind & Life Europe részese lehet az Őszentségével folytatott párbeszédnek, és együtt vizsgálhatjuk, a kontemplatív gyakorlás, a tudomány és a filozófia miképpen hozhat létre egy új, egymást kölcsönösen gazdagító kutatási területet és gyakorlati megvalósítást.

 Bár már 35 éve keményen dolgozunk, ez még mindig csak a kezdete valaminek. Még számos tudati felfedezés áll előttünk, melyekkel gyarapíthatjuk környező világunkat. Együtt dolgozunk ezen, egymásra utalva, azzal a szándékkal, hogy létünk és erőfeszítéseink egy erkölcsi célt szolgáljanak és hogy létrehozhassunk olyan társas kapcsolódásokat, amelyek minden érző lény javára válnak, úgy az emberi, mint a természeti világban.

 Köszönjük Őszentségének! És köszönjük minden jelenlévőnek, hogy támogatják e nemes törekvést. Nagyszerű párbeszédet és méltó ünneplést kívánok mindenkinek a Mind & Life fennállásának 35. évfordulóján!

 Karsai Gábor

– fordította Balogi Virág –

 

Your Holiness, Most Venerables, Colleagues, Ladies and Gentlemen,

 I am really saddened that I cannot be with you here in person due to a last-minute Covid illness. It’s an example of how fragile and uncertain some aspects of our lives and work have become recently. We all know that having experienced similar situations over the last couple of years.

 On the other hand, we have a lot to celebrate and feel joyful about. Spending 35 years with Your Holiness, and sharing research results in the field of contemplative practice, science and philosophy is the greatest blessing we can have at this point in time. It gives us hope that returning to studying and cultivating the mind in the midst of suffering is a real antidote to the challenges we face. Actually, it has been an antidote since the times of the Buddha’s teachings, for 2500 years now.

 We at Mind & Life Europe are grateful for the opportunity to be part of the dialogue with you, Your Holiness, exploring how contemplative practice, science and philosophy can form a mutually enriching new field of study and contemplation. 

 We have been working hard over 35 years, but it’s still the beginning. We have a lot more realisations to uncover in our mind and to contribute to our world. We are doing it together: we are interdependent, aspiring to live and work with ethical purpose, and hopefully creating social networks that can benefit all sentient beings, humans and non-humans alike.

 Thank you, Your Holiness, and thank you all for your dedication to this noble purpose. I wish you all a wonderful dialogue and celebration of the 35th anniversary of Mind & Life!

 Gabor Karsai

 

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint