Főoldal > Katonai támadás egy kolostori iskola ellen Mianmarban

Katonai támadás egy kolostori iskola ellen Mianmarban

Beszámolók szerint legalább 13 ember, közülük 11 gyermek halt meg a mianmari Depajin faluban elkövetett katonai támadás során. Az akciót szeptember 16-án hajtották végre a katonai junta harci helikopterei a helyi iskola ellen, aminek egy buddhista kolostor adott otthont. 

A támadás közel egy órán át tartott, ez idő alatt mintegy kétszáz diák tartózkodott az iskolában. Az áldozatok egy része a helikopteres légicsapás következtében, míg mások a gyalogsági roham után haltak meg. 

kép – irrawaddy.com

A hadsereg álláspontja szerint a junta-ellenes lázadók az iskolaépületből irányítottak támadásokat a katonaság ellen. A falu az északi Sagaing régióban fekszik ami a rezsimellenes mozgalmak fellegvára. A hadsereg már egy éve rendszeresen támadja a területet. Tüzérségi- és légicsapásokkal ütnek rajta civil területeken, ami miatt már több tízezer helyi lakos hagyta el otthonát, menekült el a környékről. 

kép – mizzimia.com

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szeptember 20-án egy nyilatkozatban ítélte el a támadást: “Az iskoláknak még fegyveres konfliktusok idején is olyan helyeknek kell maradniuk, ahol garantált a gyermekek védelme és amelyek biztonságosak a tanuláshoz.” – áll a főtitkár nyilatkozatában. “Az iskolák és a kórházak ellen elkövetett, a nemzetközi humanitárius joggal ellentétes támadások a Biztonsági Tanács által elítélt hatféle, a gyermekek ellen háborús konfliktusok idején elkövetett súlyos jogsértések egyike.” 

Szeptember 19-én kiadott közleményében az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF is elítélte a támadás: “Szeptember 16-án legalább 11 gyermek halt meg egy légicsapásban és a polgári területeken folytatott válogatás nélküli tűzharcban. Ugyanebből az iskolából legalább 15 gyermeket még mindig eltűntként tartanak nyilván. Az UNICEF követeli azonnali és biztonságos szabadon engedésüket!” 

A mianmari hadsereg még 2021. február 1-én hirdetett rendkívüli állapotot, így véve át a hatalmat, miután őrizetbe vették Vin Mjint elnököt, és  az 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett államtanácsost, Aung Szan Szu Kji-t. Mellettük a 2020-as szabad vállasztásokon óriási fölénnyel nyert Nemzeti Liga a Demokráciáért Párt (NLD) képviselőit, vezetőit is bebörtönözték. A puccsot közvetlenül az előtt követték el, hogy az ország új parlamentjének össze kellett volna ülnie.

A puccs után rendszeressé váltak az utcai tüntetések és tiltakozások. A katonai vezetésű Állami Közigazgatási Tanács azonban minden ellenállást erőszakosan elfolyt, minden tiltakozó megmozdulást igyekszik leverni. Az óriási katonai elnyomás ellenére a tiltakozások széles körben folytatódnak. Sok tüntetést a köztiszteletnek örvendő és komoly tekintéllyel rendelkező buddhista szerzetesek is támogatnak részvételükkel.

kép – inebnetwork.org

A békés demonstrációk mellett, főleg vidéken, egyre több helyi, etnikai alapon szerveződő milícia is alakul. Ezek a csapatok a fegyveres ellenállást választották. Az iskola elleni támadás felelőségét is egy ilyen fegyveres csoportra próbálta hárítani a hadsereg. 

A jelenlegi válsághelyzetre válaszul az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) a kaliforniai Berkley-ben működő Clear View Project-tel közösen egy felhívást tett közzé a buddhista szerzetesek és szerzetesnők humanitárius megsegítésére.

kép – inebnetwork.org

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (INEB) és az amerikai székhelyű Clear View Project sürgős felhívást tesz közzé, ami arra összpontosít, hogy adományokat gyűjtsenek azoknak a buddhista szerzeteseknek és szerzetesnőknek akik szükséghelyzetben vannak a Mianmarban kialakult humanitárius vészhelyzet miatt. 2021. februárjában a mianmari hadsereg egy általuk csak ‘gyors puccsnak’ nevezett akciót hajtott végre, amelynek során őrizetbe vették a kormány demokratikusan megválasztott vezetőit, köztük U Vin Mjint elnököt és Dav Aung Szan Szu Kji államtanácsost. Azóta az ország felbolydult, és válaszul az emberek polgári engedetlenségi mozgalmat indítottak szerte Mianmarban, a városokban épp úgy mint a falvakban.”

Egy mianmari és thaiföldi székelyű emberi jogi szervezet az Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) által kiadott jelentés szerint szeptember 22-ig a katonai junta igazolhatóan 2311 embert ölt meg a demokráciapárti mozgalmakban való részvétel miatt. A bebörtönzött politikai foglyok jogaival foglalkozó szervezet szerint ezek csak az igazolható esetek, az áldozatok valódi száma ennél jóval magasabb lehet. Az AAPP összesen 12 462 fogvatartottról, valamint 126 halálraítéltről tud. 

kép – aapp.org

A 2016-os népszámlálási adatok szerint Mianmar lakosságának mintegy 89,8 százaléka vallja magát buddhistának. A keresztények 6,3 százalékot, a muzulmánok 2,3 százalékot, a hinduk 0,5 százalékot tesznek ki, a törzsi és egyéb vallások 1 százalékot.

 

Forrás – Buddhistdoor

AAPP

INEB

Mizzima.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó