Főoldal > Keresztény-buddhista eszmecsere a “karunáról” és az “agapéról”

Keresztény-buddhista eszmecsere a “karunáról” és az “agapéról”

A “karuna” és az “agapé” jellemzőinek és szoros kapcsolatának feltárása, az “együttérzés” és a “szabad szeretet” buddhista illetve keresztény fogalmak közötti közös pontok keresése – ezen az úton halad a hetedik Buddhista-Keresztény Kollokvium, ami november 13-án kezdődött és 16-ig tart a bangkoki buddhista egyetemen, a Mahácsúlalongkornrádzsavidjálayá-n.

A négynapos eszmecsere címe: “Karuná és agapé párbeszédben, a sebbzett emberiség és a Föld gyógyításáért”.  

Az esemény a Vallásközi Párbeszédért Felelős Dikasztérium, a Thaiföldi Katolikus Püspöki Konferencia és a Mahácsúlalongkornradzsávidjálayá Buddhista Egyetem együttműködésével valósul meg. 

“A kollokvium megerősíti a buddhista partnerekkel világszerte és különösen Thaiföldön folytatott, a párbeszéd révén kialakult barátságot és kölcsönös megértést”, valamint „közös akciókat is létrehoz az emberiség és a bolygó sebeinek gyógyítására” – olvasható a Vatikán közleményben.

Az eszmecsere buddhista és keresztény résztvevői, vallsái vezetők, teológusok és tudósok, különböző országokból, többek között Kambodzsából, Hongkongból, Indiából, Japánból, Malajziából, Mongóliából, Mianmarból, Szingapúrból, Srí Lankáról, Dél-Koreából, Thaiföldről, Tajvanról és az Egyesült Királyságból érkeztek.

A nyitóülésen a kollokviumot üdvözölték a helyi hatóságok és Thaiföld más vallásainak képviselői. Egy fültetési szertartásra is sor került, ami a résztvevők gyógyítás és gondoskodás iránti elkötelezettségét szimbolizálja. 

„A párbeszéd lehetőséget nyújt az együttműködésre és a közös jövőkép kialakítására közösségeink jóléte érdekében” – mondta Olivier Schmitthaeusler püspök, a kambodzsai Phnom Penh apostoli helynöke, a kollokvium egyik résztvevője. „Az Úr teremtette a világot és teremtette az embereket. Isten látta, hogy ez jó – áll a Teremtés könyvében. A természet és az emberek a mi felelősségünkre vannak bízva. Álmodjunk együtt egy olyan világról, amelyben nincs se gazdag, se szegény, amelyben senki sincs kirekesztve vagy megvetve. A mi feladatunk tehát ma Ázsiában és a világban az, hogy egy nagy családot hozzunk létre, amely szereti, meghallgatja egymást és megbocsát. A harmóniából, a békéből indulunk ki, abból, hogy megosztjuk felebarátainkkal azokat a lelki értékeket, amelyekre építve igazságos és testvéri társadalmakat építhetünk. Ez a mi feladatunk vallásként Kambodzsában és más ázsiai országokban. Folytatni fogjuk erőfeszítéseinket, hogy az új generációkban a transzcendencia érzését felkeltsük. Emlékezzünk arra, hogy Jézus azért jött, hogy életet és teljes életet adjon nekünk. A bizonytalanság és a háborúk idején, amelyek a világ különböző részein sújtják az emberiséget, imádkozunk és ezt az utunkat a Mekong Szűzanyára, a Béke Királynőjére bízzuk.” – tette hozzá a kambodzsai püspök.

A tiszteletreméltó Phra Brahmapundit buddhista vezető, a thaiföldi Legfelsőbb Szangha Tanács tagja beszédében megjegyezte, hogy az emberiség és a Föld szoros kapcsolatban állnak. “Mindkettő szenved, mindkettő a pusztítás, az éghajlatváltozás, a szegénység és a háborúk által sebzett.” Hozzátette, hogy: “karunára van szükség a Föld szenvedésének enyhítésére.” 

A “karuná”, amit együttérzésnek szoktak fordítani, a buddhista elképzelés szerint a “négy isteni lakhely, a négy brahmá-vihára” egyike. “A karuná elválaszthatatlan a ‘mettától’, amely ‘szerető kedvesség’-nek fordítható, és feltétel nélküli szeretetet jelent” – mondta a tiszteletreméltó. 

“A buddhista elképzelés szerint a ‘mettá’, a szeretet a többi élőlény jólétének előmozdítása érdekében, míg a karuná, az együttérzés, mások szenvedésének enyhítése. A karunán keresztül az ember megpróbálhatja meggyógyítani a megsebzett emberiséget és megmenteni a Föld bolygót az ember okozta szennyeződésektől” – tette hozzá Phra Brahmapundit.

A „mettá” és a „karuná” – ahogy a találkozón folytatott beszélgetésből kiderült – ebben az értelemben együtt olyan erénypárt alkotott, amely úgy tűnt, hogy magában foglalja az „agapé” keresztény eszméjét, amely viszont a feltétel nélküli szeretetre utal, amely egyesít és gyógyít.

 

Forrás – Vatikan News

Agenzia Fides

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó