Főoldal > Keresztények és buddhisták párbeszéde Tajvanon

Keresztények és buddhisták párbeszéde Tajvanon

November 13 és 16 között rendezik meg a hatodik konferenciát Tajvanon, mely a keresztény és a buddhista közösségek, egyházak párbeszédét hivatott elősegíteni. A konferencia témája: “Haladjunk együtt az erőszakmentesség útján”.

A 18 -többségében ázsiai- ország részvételével megrendezett konferenciát a Vatikán vallásközi párbeszédért felelős tanácsa szervezi. A szervezet főtitkára, Miguel Ángel Ayuso Guixot az első ülésszakot azzal nyitotta, hogy a tanács munkáját mutatta be annak 1964-es megalakulása óta. Ahogy fogalmaz, a vallásközi párbeszédért felelős tanács több, mint ötven éve dolgozik együtt és cserél eszmét buddhista közösségekkel szerte a világon.

Az első ilyen konferencia 1995-ben került megrendezésre ugyancsak Tajvanon, a Fokuangshan kolostorban. A téma a két vallás közötti összefüggések és különbözőségek voltak. A második gyűlést 1998-ban szervezték Indiában, az Asirvanam Bencés kolostorban, “szó és csend” címmel. A harmadik, tokiói konferencia négy évvel később, 2002-ben következett, itt a hívők közösségéről beszéltek a két vallás kapcsán. Ekkor hosszabb szünet következett, és a negyedik, Rómában megtartott konferenciára 2013-ig kellett várni, ahol a téma a “Belső béke, népek közötti béke” volt. Hasonló, békét hirdető témája volt a két évvel későbbi, Bódh Gajában megrendezett ötödik konferenciának, így a mostani rendezvény témájával együtt világos, hogy ez napjaink legfontosabb kérdése e két nagy vallás szerint.

Ayuso Guixot püspök szerint: “a terrorizmus terjed, ahogyan az áldozatok száma is, melyek nagy része nő és gyermek.” Ráasásul a legtöbb esetben a konfliktusok országhatáron átívelnek, és nem kímélik a legszegényebb országokat. A nőket érő családon belüli erőszak témájában a püspök azt mondta, hogy az erőszak jelenségével fogalkozni nem pusztán tudományos feladat, hanem élet-halál kérdés. Vannak, akik viszály sújtotta társadalmakban élnek, mások a háború rövid- és hosszútávú hatásait szenvedik. Sokan áldozatai vagy szemtanúi esztelen atrocitásoknak. Naponta halljuk az erőszak áldozatainak a segélykiáltását. De a tomboló nacionalizmus, szexizmus, rasszizmus, ethnikai és vallásos fundamentalizmus eltompíthatja az érzékeinket és bezárhatja a szívünket, emiatt nem érezzük át az emberek tömegeinek szenvedését. Ezért kell a keresztényeknek és a buddhistáknak együtt megfékezniük az erőszak terjedését.

A világon évente több, mint 1.3 milló ember hal erőszakos halált, és további 1.2 millió szenved az erőszak valamilyen formájától.

November végén Ferenc pápa is ázsiába látogat, hogy burmában a népirtás beszüntetéséért és a kialakult kritikus emberjogi helyzet mielőbbi békés rendezéséért dolgozzon.

 

Forrás: Vatikáni rádió
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az