Főoldal > Kihirdették 2022. Nobel-békedíjasait – a Dalai Láma gratulációja

Kihirdették 2022. Nobel-békedíjasait – a Dalai Láma gratulációja

Október 7-én a norvég Nobel-bizottság kihirdette az idei év Nobel-békedíjasait. 2022-ben hárman megosztva, egy belarusz emberi jogi aktivista és két emberi jogi civil szervezet, kapták. Alesz Bjaljacki fehérorosz író, a Memorial, orosz emberi jogi szervezet és a Center for Civil Liberties ukrán emberi jogi szervezet kapták a díjat. 

Őszentsége, a Dalai Láma, aki maga is Nobel-békedíjas, hivatalos oldalán gratulált a díjazottaknak.

 

 

Alesz Bjaljacki – kép –  rightlivelihood.org –  Stina Stjernkvist

“Mindannyian felismerték azt, hogy minden embernek joga van a nélkülözéstől és a félelemtől mentes élethez, és hogy az emberi jogok természetesek, egymástól függenek és egyetemesek. 

Az önök munkásságának elismerésével a Nobel-bizottság világosan rávilágít a civil társadalom fontosságára a béke, a szabadság és a demokrácia alapvető emberi értékeinek támogatása tekintetében. 

A sok probléma között, amelyekkel ma szembesülni vagyunk kénytelenek, vannak természeti csapások, amelyeket el kell fogadnunk és higgadtan kell szembenéznünk velük. Másokat azonban mi magunk idéztünk elő, félreértésekből származnak és megoldhatóak. Ezek közé a problémák közé tartoznak azok, amelyek világnézetiek, politikai vagy vallási konfliktusokból erednek, amikor az emberek kicsinyes célokért harcolnak egymással, szem elől tévesztve az alapvető emberséget, amely mindannyiunkat az emberiség egyetlen családjában egyesít. 

Mára a demokrácia, a nyitott társadalom, az emberi jogok tiszteletben tartása, az egyenlőség egyre inkább egyetemes értékekké váltak. Van egyfajta szoros kapcsolat a demokratikus értékek és az alapvető emberi jóság között. Ahol demokrácia van ott a polgároknak több lehetőségük van arra, hogy kifejezzésre juttassák alapvető emberi minőségüket. Ahol ezek az emberi minőségek érvényesülnek, ott a demokrácia megerősödésének is nagyobb tere lesz. A legfontosabb azonban az, hogy a demokrácia a világbéke biztosításának is a leghatékonyabb alapja. 

A kultúrák és vallások gazdag sokszínűségének támogatnia kell az alapvető emberi jogok megerősítését minden közösségben, világszerte. E sokféleség mögött olyan alapvető emberi elvek húzódnak meg, amelyek mindannyiunkat összekötnek egy egységes emberiségben. Az emberi jogok kérdése oylan alapvető fontossággal bír, hogy nem lehetnek nézetkülönbségek ezzel kapcsolatban. Mindannyiunknak közösek az emberi szükségleteink és félelmeink. Mindannyian a boldogságra törekszünk és kerüljük a szenvedést fajunktól, vallásunktól, nemünktől vagy társadalmi helyzetünktől függetlenül.  

Üdvözlöm a Nobel-békedíj három idei kitüntetettjét a Nobel-békedíjasok közösségében. Remélem, hogy ez a díj inspirációként fog szolgálni mindannyiunk számára, emlékeztetve bennünket arra, hogy a problémák párbeszéden keresztül való emberséges kezelése minden felet boldog és kölcsönösen előnyös megoldáshoz vezet.”

 

A díjazott szervezetek honlapjai:

 

Center for Civil Liberties;

 

International Memorial;

 

Alesz Bjaljacki,  akit hazájában 2011-ben hét éves börtönbüntetésre ítéltek és 2014-ben szabadult.

kép – civilsolidarity.org

Ő 2020-ban elnyerte a Right Livelihood Award-ot is, amit az alternatív Nobel-békedíjként tartanak számon. 

 

Forrás – Őszentsége hivatalos oldala

The Nobel Peace Prize

Nobel Prize/Youtube

Right Livelihood Award

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi