Főoldal > Koreai segítség bhutáni szerzetesnői kolostoroknak – elkötelezett buddhizmus

Koreai segítség bhutáni szerzetesnői kolostoroknak – elkötelezett buddhizmus

A nagy tiszteletnek örvendő Dharma mester és buddhista aktivista, a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim és a JTS Korea buddhista humanitárius segélyszervezet önkéntesei 2023. decembere és 2024. márciusa között közös projektet indítottak a kis himalájai királyság, Bhután szerzetesnőinek támogatására.

A projektet az anyakirálynő, Őfelsége Ashi Cering Jangdön Vangcsuk védnöksége alatt álló Bhutáni Szerzetesnői Alapítvánnyal (Bhutan Nuns Foundation – BNF) együttműködve hajtották végre. Az alapítvány a bhutáni szerzetesnők nevelését, oktatását és támogatását célként kitűző helyi szervezet. Pomnyun Szunyim és a JTS csapata téli felszerelésekkel látta el a nemzeti bhikshuní képzési intézményeket, hogy az ott képzésben részesülő szerzetesnőknek és gyakorlóknak segítsenek megbirkózni a zord téli időjárással. 

A Join Together Society (JTS) segélyszervezetet a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim azzal a szándékkal alapította, hogy gyakorlati formába öntse a buddhizmus egyik legfontosabb alapelvét, az együttérzést, valamint, hogy mások megsegítése a legjobb módszer a saját életünk gazdagítására is. A JTS feladatának tekinti azt, hogy reményt, megerősítést és önállóságot biztosítson a fejlődő országok hátrányos helyzetű közösségei számára. A szervezetet teljes mértékben fizetést nem kapó önkéntesek irányítják és működtetik, akik biztosítják, hogy a felajánlott adományok eljussanak a marginalizált közösségekhez és a javukat szolgálják. A JTS humanitárius katasztrófák sújtotta országokban is végez segélyezési munkát, dolgoztak többek között Bangladesben, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán. A segélyszervezet az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) különleges tanácsadói státuszát is elnyerte.

A bhutáni szerzetesnőket segítő alapítvánnyal szorosan együttműködve a JTS 36 kolostorban 1585 fiatal szerzetesnőnek nyújtott támogatást. 590 télikabátot, 500 pár zoknit, 500 takarót és 1239 pár cipőt osztottak szét a rászorulók között. A JTS a téli ruhaneműkön túl sportfelszereléseket is biztosított a szerzetesnők számára, ezzel támogatva a fiatal szerzetesnők fizikai erőnlétét. 

A megsegélyezettek köszönete nem is maradt el. Az ifjú szerzetesnők ragyogó mosolya mellett Szunyim és a JTS számos hála üzenetet is kapott az erőfeszítéseikért.

“Köszönjük, hogy takarókat biztosítottatok a szerzetesnőknek” – mondta Ani Pema a Nejlung kolostorból. “Örülök, hogy segítettetek védelmet nyújtani a hideg évszak ellen. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített a nővéreknek.”

A keleti Himalája ritkás levegőjében, a két politikai és gazdasági nagyhatalom, India és Kína közé ékelődött Bhutáni Királyság a világ utolsó megmaradt vadzsrajána buddhista országa. Ez az ősi szellemi hagyomány teljes mértékben áthatja az ország gondolkodásmódját és kultúráját. A helyi vadzsrajána történelme töretlen, mióta azt a Tibetből érkező Padmaszambhava, más néven Guru Rinpocse a nyolcadik században bevezette, és azóta is virágzik. 

“Már négy éve, hogy sportfelszereléseket, például asztalitenisz készleteket szeretnénk vásárolni, de ezt az anyagi lehetőségeink nem engedték.” – mondta Khenpó Namgyel, a Pardo településen lévő Karma Leksejling Sedra kolostor vezető szerzetese. “Hálásak vagyunk a JTS-nek, hogy sport-felszerelésekkel látja el a fiatal szerzetesnőinket.”

Ani Vangmó a bumthangi Szamdrup Dzsongkhárból megjegyezte: “Nem volt senki aki támogatott volna minket a téli felszerelések és a sporteszközök tekintetében. A JTS komoly segítséget jelentett a távoli területeken élő szerzetesnőknek. A sportfelszerelések segítenek megőrizni az egészségünket és hozzájárul az aktív mindennapi életünkhöz. Hálásak vagyunk a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimnak a melegszívű támogatásért.”

A Buddhist Door buddhista magazinnal megosztott üzenetében a JTS azt mondta, hogy “továbbra is rendületlenül támogatni kívánják a bhutáni buddhista szerzetesnők oktatási környezetét.”

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim számos szervezetet, kezdeményezést és projektete alapított világszerte. A fent említett JTS Koreán túl ő alapította a Jungto Society-t, ami egy a Buddha tanításain alapuló önkéntes közösség, feladatuk a szenvedéshez vezető modern társadalmi problémák kezelése; az Ecobuddha egy olyan szervezet, ami a környezeti etikára és a fenntartható életmód buddhista szellemiségű stratégiáinak kidolgozására fókuszál; a Good Friends (Jóbarátok) egy olyan szervezet, ami a két Korea észak és dél közötti megbékélésért és együttműködésért dolgozik, valamint humanitárius segítséget nyújt az észak-koreaiaknak. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim szorosan együttműködik az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) szervezettel is.

2020-ban a japán Nivano Béke Alapítvány (Niwano Peace Foundation) a 37. Nivano Békedíjat a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimnak adományozta nemzetközi humanitárius munkája, környezetvédelmi és társadalmi aktivizmusa, valamint a különböző vallású és kultúrájú közösségek közötti bizalom és jószándék kiépítésére tett fáradhatatlan erőfeszítései elismeréseként. 

 

Forrás  – Buddhistdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi