Főoldal > Kusinagár, a buddhista zarándokváros új repülőteret avatott

Kusinagár, a buddhista zarándokváros új repülőteret avatott

Kusinagár, a négy legjelentősebb buddhista zarándokhely egyike új repülőteret kapott. A hagyomány szerint ez a Buddha parinirvánába távozásának helyszíne. Az új repülőteret, aminek megnyitásától a zarándokturizmus 15-20%-os növekedését várják, október 20-án szerdán avatták fel.

Az ünnepségen 12 ország vallási és világi méltóságai vettek részt, köztük Naréndra Módi, India miniszterelnöke is. A Maháparinirvána Templomban tartott ceremónia keretében a miniszterelnök felajánlásokat tett a fekvő Buddha szobornál, valamint bódhifacsemetét ültetett. A hagyomány szerint e templom helyén mondta el Buddha az utolsó beszédét, amit a Maháparinibbána szuttában, vagy a mahájána hagyomány szerinti Maháparinirvána szútrában rögzítettek.

Az átadást az úgynevezett Abhidhamma Napra időzítették, ami a théraváda hagyományban annak állít emléket, hogy a Buddha alászállt a Távatimszá mennyből, hogy átadja anyjának az abhidhamma tanításokat. Ezt jeles napként tartják számon a théraváda országokban, Srí Lankán Vap Poja Napnak nevezik. Ezen a napon ér véget a vassza, a szerzetesek esős évszakra eső elvonulási időszaka is, ekkortól nyílik lehetőségük újra az utazásra.


Abhidhamma napi felajánlás a fekvő Buddha szobornál – buddhistdoor.net

Az első járat a srí lankai Colombóból érkezett egy száztagú, szerzetesekből és más tisztségviselőkből álló delegációval a fedélzetén. A küldöttség tagjai között volt a srí lankai miniszterelnök, Mahinda Rádzsapaksza fia, Namal Rádzsapaksza is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Vap Poja szerencsés napján a Kusinagárba tartó nemzetközi járaton lehetek. Emlékszem, Módi indiai miniszterelnök volt az, aki a Srí Lankával tartott kétoldalú virtuális csúcstalálkozón azt javasolta miniszterelnökünknek, hogy száz buddhista vallási méltóság jöjjön a srí lankai légitársaság által üzemeltetett első kusinagári járaton. Ez egy olyan megtiszteltetés, amit nagy becsben fogunk tartani az elkövetkezendő években is.” – nyilatkozta Rádzsapaksza az Indian Timesnak.

Az avatáson bhutáni, kambodzsai, mianmári, nepáli, dél-koreai és thaiföldi delegáció is részt vett.

A vallási delegációk ellátogattak a közeli Várnásziba, a másik nagy zarándokhelyre is, ahol a Buddha az első tanítóbeszédét adta.

A járaton érkeztek vissza Srí Lankából azok a Kapilavasztu Buddha-ereklyék, szarírák, amelyeket 1898-ban fedeztek fel Bihár államban, és amiket India kiállításra kölcsönadott az elmúlt években Srí Lankának.

Kusinagár a négy nagy buddhista zarándokhely egyike, azonban a viszonylag elzárt elhelyezkedése miatt ide tudott ellátogatni a legkevesebb zarándok. Az új repülőtér megnyitásával szeretnék jelentősen fejleszteni a zarándokturizmust. Az elképzelés illeszkedik az indiai kormány azon stratégiájába, hogy a valláson keresztül erősíteni szeretné az idegenforgalmi és a diplomáciai kapcsolatait más buddhista országokkal.


Nemzetközi Repülőtér Kusinagar – buddhistdoor.net_

A repülőtér jelentőségéről India colombói nagykövetsége így nyilatkozott: „A buddhista zarándokkörutak egyik csomópontjaként funkcionáló repülőtér Kusinagárban jelentősen erősíteni fogja a kapcsolatot a srí lankai és az indiai emberek között. Az avató járat azonban nem csak az emberek közötti, hanem a két kultúra közt meglévő évezredes civilizációs kapcsolatot is erősíteni fogja. A buddhizmus játssza a központi szerepet a tartós kulturális, spirituális és nyelvi kötelékben.”

A buddhizmus felé való kormányzati szintű indiai nyitás egy másik példája az a buddhista konferencia, amit november 19-20-án fognak tartani a Bihár állambeli Nálandában. Erről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

 

Forrás – Buddhistdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal