Főoldal > Kusinagár, a buddhista zarándokváros új repülőteret avatott

Kusinagár, a buddhista zarándokváros új repülőteret avatott

Kusinagár, a négy legjelentősebb buddhista zarándokhely egyike új repülőteret kapott. A hagyomány szerint ez a Buddha parinirvánába távozásának helyszíne. Az új repülőteret, aminek megnyitásától a zarándokturizmus 15-20%-os növekedését várják, október 20-án szerdán avatták fel.

Az ünnepségen 12 ország vallási és világi méltóságai vettek részt, köztük Naréndra Módi, India miniszterelnöke is. A Maháparinirvána Templomban tartott ceremónia keretében a miniszterelnök felajánlásokat tett a fekvő Buddha szobornál, valamint bódhifacsemetét ültetett. A hagyomány szerint e templom helyén mondta el Buddha az utolsó beszédét, amit a Maháparinibbána szuttában, vagy a mahájána hagyomány szerinti Maháparinirvána szútrában rögzítettek.

Az átadást az úgynevezett Abhidhamma Napra időzítették, ami a théraváda hagyományban annak állít emléket, hogy a Buddha alászállt a Távatimszá mennyből, hogy átadja anyjának az abhidhamma tanításokat. Ezt jeles napként tartják számon a théraváda országokban, Srí Lankán Vap Poja Napnak nevezik. Ezen a napon ér véget a vassza, a szerzetesek esős évszakra eső elvonulási időszaka is, ekkortól nyílik lehetőségük újra az utazásra.


Abhidhamma napi felajánlás a fekvő Buddha szobornál – buddhistdoor.net

Az első járat a srí lankai Colombóból érkezett egy száztagú, szerzetesekből és más tisztségviselőkből álló delegációval a fedélzetén. A küldöttség tagjai között volt a srí lankai miniszterelnök, Mahinda Rádzsapaksza fia, Namal Rádzsapaksza is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Vap Poja szerencsés napján a Kusinagárba tartó nemzetközi járaton lehetek. Emlékszem, Módi indiai miniszterelnök volt az, aki a Srí Lankával tartott kétoldalú virtuális csúcstalálkozón azt javasolta miniszterelnökünknek, hogy száz buddhista vallási méltóság jöjjön a srí lankai légitársaság által üzemeltetett első kusinagári járaton. Ez egy olyan megtiszteltetés, amit nagy becsben fogunk tartani az elkövetkezendő években is.” – nyilatkozta Rádzsapaksza az Indian Timesnak.

Az avatáson bhutáni, kambodzsai, mianmári, nepáli, dél-koreai és thaiföldi delegáció is részt vett.

A vallási delegációk ellátogattak a közeli Várnásziba, a másik nagy zarándokhelyre is, ahol a Buddha az első tanítóbeszédét adta.

A járaton érkeztek vissza Srí Lankából azok a Kapilavasztu Buddha-ereklyék, szarírák, amelyeket 1898-ban fedeztek fel Bihár államban, és amiket India kiállításra kölcsönadott az elmúlt években Srí Lankának.

Kusinagár a négy nagy buddhista zarándokhely egyike, azonban a viszonylag elzárt elhelyezkedése miatt ide tudott ellátogatni a legkevesebb zarándok. Az új repülőtér megnyitásával szeretnék jelentősen fejleszteni a zarándokturizmust. Az elképzelés illeszkedik az indiai kormány azon stratégiájába, hogy a valláson keresztül erősíteni szeretné az idegenforgalmi és a diplomáciai kapcsolatait más buddhista országokkal.


Nemzetközi Repülőtér Kusinagar – buddhistdoor.net_

A repülőtér jelentőségéről India colombói nagykövetsége így nyilatkozott: „A buddhista zarándokkörutak egyik csomópontjaként funkcionáló repülőtér Kusinagárban jelentősen erősíteni fogja a kapcsolatot a srí lankai és az indiai emberek között. Az avató járat azonban nem csak az emberek közötti, hanem a két kultúra közt meglévő évezredes civilizációs kapcsolatot is erősíteni fogja. A buddhizmus játssza a központi szerepet a tartós kulturális, spirituális és nyelvi kötelékben.”

A buddhizmus felé való kormányzati szintű indiai nyitás egy másik példája az a buddhista konferencia, amit november 19-20-án fognak tartani a Bihár állambeli Nálandában. Erről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

 

Forrás – Buddhistdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó