Főoldal > Ladakh India első buddhista többségű szövetségi területe

Ladakh India első buddhista többségű szövetségi területe

Ladakhot eddig is többségében tibeti buddhisták lakták, de a múlt héten elfogadott kormányhatározat szerint már nem Kasmír részeként kell tekintenünk rá, hanem a kilenc szövetségi terület egyikeként, mely a központi közigazgatás fennhatósága alá tartozik.

Ladakh, a magas hágók földje Tibethez hasonló klímával és demográfiával rendelkezik. Nagyjából Horvátországnyi területének javarésze 3000 méter feletti, lakossága azonban alig 300 000 fő, akik a kopár hegyek közt megbújó zöld oázisokban élnek. Szomszédjai a Kína által megszállt Tibet, a hindu többségű Dzsammu és a muszlimok lakta Kasmír. Egészen múlt hét keddig, Ladakh Dzsammuval és Kasmírral együtt alkotott egy szövetségi államot, melynek saját törvényhozása van. 

A meglehetősen nagy port kavart bejelentéssel azonban Ladakh szövetségi terület státust kap, mellyel bár elveszíti a saját törvénykezés jogát, mégis könnyen lehet, hogy jobban jár, mert a központi adminisztráció közvetlenül foglalkozhat vele, vagyis nem kell az elképesztő többségű (12 milliós) Dzsammu-Kasmír árnyékában tengődnie. 

Ladakh in pink shown within the wider Kashmir region

A buddhista többségű Ladakh pozitívan értékeli a feljeményeket. Jamyang Tsering Namgyal, a kormánypárt ladakhi képviselője szerint Ladakh eddig kimaradt a fejlesztésekből, mert azokat a jóval nagyobb lélekszámú Dzsammu-Kasmír kapta. A miniszter felhozza azt is, hogy a Ladakhi Buddhista Szövetség már 1948-ban arra kérte az akkori miniszterelnököt, Nehrut, hogy tegye Ladakhot szövetségi területté, aki azonban nem hallgatta meg a kérést.

A húzást a kínai kormány már egészen máshogy értékelte. Közleményükben „elfogadhatatlannak” nevezték a döntést, mely sérti Kína szuverenitását. A dolog hátterében az áll, hogy a kasmíri régió régóta számos konfliktus színhelye. Kasmír maga is felerészt India, felerészt pedig Pakisztán fennhatósága alatt van, de a szomszédos Kína is igényt tart több határ menti területre. A kínai reakciót az indiai miniszterelnök, Narendra Modi így kommentálta: „Nem szólunk bele más ország belügyeibe és ezt elvárjuk a többi országtól is”.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az