Főoldal > Láma Zopa Rinpocse eltávozott – frissítve

Láma Zopa Rinpocse eltávozott – frissítve

Április 13-án, szülőföldjén Nepálban, helyi idő szerint fél 10-kor elhunyt a tibeti buddhizmus egyik legismertebb és legnagyrabecsültebb tanítója, Láma Thubten Zopa Rinpocse. A gelug rendhez tartozó láma buddhista tudós és meditációs mester is volt valamint ő alapította a mára nemzetközivé nőtt Mahajána Hagyomány Megőrzéséért Alapítványt (Preservation of the Mahayana Tradition – FPMT). A közeli ismerősei nyitalkozata szerint nagy magasságban utazott Nepálban ami megviselte a szervezetét.

Láma Zopa április 11-én útban a Cum-völgybe

Az alábbiakban az Alapítvány (FPMT) közleményét idézzük:

“Kedves barátaink!

Drága gurunk meditációban ül a Kopan kolostorban.

Rinpocse hétfő óta tartózkodott a hegyekben, a Cum-völgyben ahonnan le kellett hozni, mivel a magassági betegség tünetei jelentkeztek rajta.  

Ma reggel, a Katmanduba való visszaérkezéskor Rinpocse légzése leállt. A Karuna kórház főorvosa egy ideig próbálta újraéleszteni Rinpocsét, de ez nem járt sikerrel. Rinpocse ma, csütörtökön, nepáli idő szerint 9:30 körül meditációba lépett.

Őszentsége tájlkoztatva lett és tanácsokkal lát el minket. 

A láma gyupák és a szerzetesek felváltva végzik a Csittámani Tárá felajánlást, ahogy azt Őszentsége javasolta. Más púdzsákat és imákat is felajánlunk itt a Kopanban. 

Khadro-la útmutatása szerint ez a legfontosabb és legértékesebb időszak a tanítványok számára. Ezen túl Khadro-la azt tanácsolta, hogy a legjobb amit egy tanítvány ilyenkor tehet, az különösen a bódhicsitta gyakorlása, valamint a múlandóság szemlélése a lamrim tanítások kontextusában, továbbá az is, hogy a tanítvány a guru szent kívánságait segítsen beteljesíteni. 

Khadro-la ragaszkodott ahhoz, hogy meg kell ragadnunk a lehetőséget, és hogy próbáljuk meg a lamrim valamennyi, vagy legalább néhány fokozatát megvalósítani a gyakorlásunkban. Nagyon fontos, hogy meditáljunk és imádkozzunk a guruhoz, hogy megkapjuk az áldását és az iránymutatását. Valamint az is nagyon fontos, hogy próbáljuk meg a lehető legjobban megvalósítani Rinpocse küldetését és szent kívánságait, így azonnal ébresszük fel azt a kívánságot, hogy képesek leszünk erre. 

Kérlek imádkozzatok, és imáitokat szenteljétek annak, hogy Rinpocse szülessen mihamarabb újra, egy olyan helyen ahol hamar felismerik és ahol a legnagyobb hasznára lehet az érző lényeknek. 

Kérlek továbbra is törekedjetek Rinpocse szent kívánságainak beteljesítésére, különösen a múlandóság és a bódhicsitta gyakorlására a lamrim szellemében. A guruk szent kívánságainak beteljesítése nagyon fontos része a guru meghívásának, a visszatérésének. 

Mint tudjátok, Rinpocse a bódhicsitta megtestesítője volt, mindig azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a múlandóság feletti szemlélődés, valamint hogy alapvetően szükséges a tanítások gyaokrlatba való átültetése. Ez az amit most drága gurunkért tehetünk, kérlek próbáljátok meg követni Rinpocse szívbéli jótanácsait. Mindannyian képesek vagyunk kapcsolatba lépni így a guruval és részesülni az áldásaiból. A MOST egy nagyon fontos idő erre.

További frissítéseket fogunk még rendszeresen küldeni.

Szívünk megszakad, minden bizalmunk a Ripocse tanításaiban, Őszentsége és a tanítóink útmutatásában valamint az FPMT családjában van.

Hatalmas szeretettel.

A tiszteletreméltó Roger Kunsang nevében

FPMT Nemzetközi Iroda”

 

Láma Zopa Rinpocse

 

Az Alapítvány további közleménye szerint Rinpocse a cikk írásának idején még mindig a Kopan kolostorban ül meditációs testtartásban, amiről egy videót is közzétettek:

A közvetlenül mellette lévő szobában azótai is folyamatosan tartják a szerzetesek és a szerzetesnők a púdzsákat, imafelajánlásokat a guru mihamarabbi újraszületésének reményében.

 

Láma Zopa Rinpocse 1945-ben született Nepálban. Három évesen ismerték fel Lavudo Láma reinkarnációjaként. Tíz évesen utazott Dél-Tibetbe, ahol Domo Gese Rinpocse irányításával folytatta tanulmányait és meditációs gyakorlatait. 1959-ben kénytelen volt elmenekülni, Bhutánban lelt menedékre.

Ezt követően menekültként az indiai Nyugat-Bengáliába utazott, ahol először találkozott Láma Jeshével, aki később a legközelebbi tanítója lett. 1967-ben költöztek mindketten Nepálba, ahol megalapították Kopan és Lavudo kolostorokat.

1975-ben, Thubten Jese lámával közösen alapította meg a Mahajána Hagyomány Megőrzéséért Alapítványt (FPMT) Nepálban, ami nyugati diákoknak kezdte el tanítani a buddhizmust. Azóta az FPMT az egész világon elterjedt. 37 országban tevékenykednek különböző projekteken Dharma-központjaikban. Láma Zopa lett az Alapítvány szellemi vezetője, miután Láma Jese 1984-ben elhunyt.

Láma Zopa az alapítványával számos jótékonységi projektet is vezetett, többek között a dél-indiai Szera Dzse kolostorban tanuló 2500 szerzetes tanuló étkezését is biztosította. 

 

FRISSÍTÉS: Láma Zopa hivatalos Facebook oldalán április 15-én újabb információkat adtak ki követői:

„Láma Zopa meditációja befejeződött” mivel április 14-én este tíz órakor „Rinpocse bal orrlukán vér folyt ki, jelezve meditációja végét.

A szobát lehűtötték így védve a szent testet, majd ma reggel (04.15.) a szent testet jégre tették.

A következő lépés a balzsamozás”

Khandro Kunga Buma továbbra is Nepálban tartózkodik. Megerősítette, hogy mivel április 15-e Dákiní nap, ez szerencsés alkalom a balzsamozás előkészítésére. A balzsamozási folyamatért, ami akár hónapokig is eltarthat, két láma a felelős. A tiszteletreméltó Roger, az Alapítvány vezetője folyamatos tájékoztatást fog adni processzusról.

A hamvasztás helyett a balzsamozást Őszentsége, a Dalai Láma is támogatja.

A púdzsák továbbra is megszakítás nélkül folytatódnak, amiről élő Youtube közvetítést adnak:

 

 

 

Forrás – Buddhistdoor

Kopan Monastery

Facebook/Lama Zopa Rinpoche

FMPT

Képek – Facebook/Lama Zopa Ripoche

Frissítés – Facebook/Lama Zopa Rinpoche

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó