Főoldal > Lámpásfesztivál Thaiföldön

Lámpásfesztivál Thaiföldön

Idén november elejére esett a teliholdkor tartandó fényünnep Thaiföldön, mely az ősz és a tél fordultát jelzi. Ilyenkor látványos körmenetek, művészeti előadások, ünnepi dekorációk gyönyörködtetik a helyiek és a számos turista érzékszerveit. A fő attrakció és a finálé azonban a lámpások szimbolikus égbe eresztése telihold éjszakáján.

 

A Yi Peng fesztivál Észak-Thaiföld hagyományos ünnepe, mely az ősi Lanna királyság korából ered. Eredetileg az esős évszak végét és a hűvös évszak kezdetét jelölte ez a bráhmanikus eredetű szertartás. Időpontját a holdnaptár alapján határozzák meg. Bár sok helyen ünneplik szerte Észak-Thaiföldön, Chiang Mai neve egybeforrt a lámpásfesztivállal. Az ünneplés három napig tart.

Az évnek ebben az időszakában az emberek lámpásokat gyújtanak és körmeneteket járnak. A házak és templomok kókuszlevél- és virágdekorációt kapnak. A lámpások készítése és adományozása érdemes cselekedet; a lámpás fénye emellett a sötétségből a fényes jövőbe való haladást is jelképezi.

Négyfajta lámpást készítenek ilyenkor: a függő lámpást; a kézi lámpást, melyet nyuszifül-lámpásnak is hívnak a formája miatt; a forgó lámpást; és a lebegő lámpást.

Ez utóbbiak rituális égbe engedése egyszerre tisztelet a Buddha felé, a rossz emlékek elengedése, valamint a szebb jövő iránti kívánság.

Hagyományosan szerzetesek végezték, de mára mindenki számára lehetséges.

Manapság délelőtt a szerzetesek eresztenek hatalmas, petárdákkal kombinált lámpásokat (khom fai) a levegőbe, melyek durranásait messziről hallani lehet.

Ahogy leszáll az este, a khom loy lámpások veszik át a főszerepet, melyeket tömegével indítanak az égnek szerte Chiang Mai tartományban.

A városban a legnépszerűbb helyek a Ping folyó és a városközpontot körülvevő széles vizesárok.

Az emberek egész éjszaka lámpásokat eregetnek ilyenkor, mely csodálatos látvány a teliholddal.

Buddhista szerzetes sepri a szentély lépcsőit az ünnepséget megelőzően.

Táncos készülődik arra, hogy előadhasson egy hagyományos Thai rézköröm-táncot.

Forrás: Thaizer, Deccan Chronicle.
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

A tervezett időben, március 20-án megérkezett 1200 km-es zarándokútja végére, Srávasztíba, a 108 dél-koreai szerzetesből álló csapat. A február 9-én megkezdett gyalogos zarándoklat célja a

Hírek

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United

Hírek

Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Március 17-én Vincent Van Quickenborne, belga szövetségi igazságügyminiszter bejelentette, hogy Belgium hivatalosan is “életfilozófiaként” ismeri el a buddhizmust. A hivatalos elismerést, és ezzel a másik