Főoldal > Lee Seungchul: koreai festő vagyok – kiállítás ajánló

Lee Seungchul: koreai festő vagyok – kiállítás ajánló

Február 26-án nyílik a Koreai Kulturális Központban Lee Seungchul (Lí Szüngcsol) festő, szobrász iparművész és restaurátor kiállítása. A tárlat teljes címe: Lee Seungchul: koreai festő vagyok – handzsi papírok, természetes színek, installációk. A kiállítás páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőknek arra, hogy megtekintsék a művész több mint harminc éves kutatásának eredményét a hagyományos koreai papír, a handzsi, és a természetes festés témájában.

“Lee Seungchul művészi törekvéseinek középpontjában a hagyományos koreai anyag, a handzsi modern esztétikai szemléletű újraértelmezése áll. A handzsi fizikai tulajdonságait vizsgálva különböző, a koreai identitást szimbolizáló tárgyakat készített, köztük a Bölcsesség bódhiszattváját, a Holdkorsót és a Kelengyés ládát.” – áll a központ ajánlójában. 

Ezer Buddha

A budapesti kiállítás középpontjában az Európában eddig először kiállításra kerülő Ezer Buddha című alkotás áll majd. Az Ezer Buddha, handzsi-papírból aprólékosan megmunkált dombormű sorozat. A kiállításon azonban nem ez lesz az egyedüli látnivaló.

Színek erdeje (Tükörterem)

“A több mint háromszáz káprázatos koreai színnel büszkélkedő, szövetekkel díszített Tükörterem magával ragadó élménye lehetővé teszi a látogatók számára, egy végtelenített látványban kapcsolódjanak a természetes színárnyalatok érzékekre ható tapasztalatához.” 

A kiállítás a művész korábbi olaszországi és ausztriai sikeres egyéni kiállításainak folytatása. 

A művész jelentős régiséggyűjtő is egyben, budapesti kiállításán először mutat be gyűjteményéből a handzsihoz kapcsolódó Csoszon-kori papírrégiségeket, műtátgyakat. 

Csoszon-kori papírtekercsek

A kiállítás további aktualitása, hogy 2026-ra tervezik a tradicionális koreai papírt, a handzsit és a hozzá köthető technológiát az UNESCO szellemi kulturális örökségeként nyilvántartásba venni. 

A handzsi alapanyaga, gőzölt eperfakéreg

 

Természetesen festett handzsi

Az alkotó keleti festészet szakon végzett, jelenleg a Dongduk Női Egyetem oktatója és a Kansong Művészeti Múzeum kutatója. Több mint harminc éves alkotói, kutatói, restaurátori és gyűjtőmunkájáért számos kitüntető elismerésben részesült nemzetközi szinten is. 

A kiállítást egy három napos kísérő program is kiegészíti. 2024. február 27, 28-án és 29-én Lee Seungchul kiállító művész és Chang Seong-woo hagyományos koreai papírkészítő mester tart workshopokat a Koreai Kulturális Központban a nagyközönség, valamint a kulturális örökség megőrzésében részt vevő szakemberek, például könyvtárak és múzeumok dolgozói számára.

A kiállítás június 28-ig látogatható a Korei Kulturális Központ földszintjén és kiállítóterében. 1023 Budapest, Frankel Leó út 30-34.

 

Forrás – Koreai Kulturális Központ/Magyarország

Magyar Nemzet

Port.hu

YouTube/Hanji Garden

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó