Főoldal > Maitréja Buddha szobra elköltözött a Bódhi fa alól

Maitréja Buddha szobra elköltözött a Bódhi fa alól

Végső helyére, a Mahábódhi templom oldalában lévő meditációs parkba költöztették az eljövendő Buddha, Maitréja, a szeretet buddhájának bronz szobrát a bódhi fa alól, ami alatt csaknem két évet ült.

A szobrot a tiszteletreméltó Tarthag Tulku, a Nemzetközi Buddhadharma Fénye Alapítvány elnöke és a Tibeti Nyingma Meditációs Központ (TNMC) vezető lámája adományozta a Mahábódhi templomkomplexumnak. A majd két és fél méteres alkotás a kaliforniai Sonomában található Odijána Elvonulási Központ öntödéjéban készült és 2021. áprilisában érkezett meg Indiába, a Buddha megvilágosodásának helyszínére, Bódhgájába. Az érkezés épp egy teliholdas napra esett és pont arra az időszakra, amikor az éves, immár 16. Tipitaka recitációs szertartás zajlott a bódhi fa alatt.

A szobor szállításával, a telepítésével, az engedélyeztetéssel és a felállítással járó szervezési feladatokat Tarthag Tulku lánya, Wangmo Dixey vállalta magára, aki a Dharma College ügyvezető igazgatója, az Amerikai Nemzetközi Buddhista Szövetség elnöke és a Nemzetközi Buddhadharma Fénye Alapítvány ügyvezető igazgatója is egyben. 

“Tényleg egy csoda volt, ahogy Maitréja Kaliforniából átrepült és éppen teliholdkor érkezett Bódhgájába! Mivel a Tipitaka recitációs szertartás zajlott, emberek tízezrei tisztelték meg azzal, hogy a világ minden tájáról származó virágokkal díszítették” – mondta Dixey.

A Nemzetközi Buddhadharma Fénye Alapítvány (Light of Buddhadharma Foundation International-India) küldetésének része a Buddha szent helyeinek ápolása, szépítése. Tevékenységüknek köszönhetően épült meg a Maitréja-ház is tartozik, ahol a továbbiakban a szobor lakni fog. 

Őszentsége 2023. január 19-én tiszteletét teszi a szobor előtt

A szobrot az áthelyezés előtt, 2022. december 22-én Őszentsége, a Dalai Láma is megáldotta. 

 

Forrás – Tricycle

Képek: Light of Buddhadharma Foundation International

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó