Főoldal > Még könnyebb lesz Indiába zarándokolni a buddhistáknak

Még könnyebb lesz Indiába zarándokolni a buddhistáknak

Az egyik indiai fapados légitársaság, az IndiGo bejelentette, új, naponta közlekedő járatokat tervez indítani a Buddha életéhez kapcsolódó három indiai helyszínhez. A Kalkuttából induló járatokra már most lehet jegyet vásárolni, de csak augusztus elején indulnak. Az új járatoktól elsősorban a délkelet-ázsiai zarándokok számának növekedését várják, de bővülő lehetőségek bizonyára hatással lesznek a világ többi részéről érkező utazók számára és kényelmére is.

A Kalkuttából induló járatok három új célállomásának mindegyike egy-egy buddhista zarándokhelyhez kapcsolódik. Varanasi (Benáresz) Sarnath szomszédságában található, ahol a Buddha a Tan Kerekét Mozgásba Hozó Beszédet adta. Gaya pár kilométerre van Bodh Gayától, a Buddha megvilágosodásának történelmi helyszínétől. Patnától elérhető távolságban van a Keselyű-hegy, melyet számos mahájána szútra is említ, valamint Vaishali (Vészáli), a női szangha megalakulásának helyszíne. A Patna múzeum ezen felül számos ereklyét őriz a közeli ásatásokról.

https://www.buddhafm.hu/wp-content/uploads/2019/06/1200px-Mahabodhitemple.jpg

A Mahá Bódhi templom Bódhgajában (Wikipedia)

 

A zarándoklat a buddhizmus kezdete óta fontos szerepet tölt be a vallásban, amit korabeli feliratok, ereklyék is tanúsítanak. Annak ellenére, hogy ma India lakosságának kevesebb, mint 1%-a vallja magát buddhistának (ez még így is több millió ember), a buddhizmus fontos része India történelmének és kultúrájának. Az ilyenekhez hasonló kezdeményezések nem csak a zarándoklat hagyományának ápolását segítik, de India nemzetközi kapcsolatainak is jót tesznek.

 

 

https://www.buddhafm.hu/wp-content/uploads/2019/06/1200px-Dhamek_Stupa_Sarnath.jpg

A Dhamméka sztúpa Szárnáthban (Wikipedia)

Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal