Főoldal > Menedékvétel kisállatoknak

Menedékvétel kisállatoknak

Házikedvenceik és kisállatok számára hirdettek meg menedékvételi szertartást a kanadai metropolisz, Vancouver mellett található városka, Richmond buddhistái május 11-ére. A ceremónia helyszíne a Lingyen Mountain Temple, ahol a koronavírus-járvány alatt terjedt el a szokás, hogy az embereken túl állatokra is kiterjesztették a menedék adás és vétel lehetőségét.

A menedéket nyújtó mester, a tiszteletreméltó Shiu Fong szerint az eljárás a megkeresztelés gyakorlatához hasonlít, ugyanis a menedékvétel az első lépés a buddhizmus tanításait elfogadók számára, hogy a Buddha ösvényére lépjenek, illetve a buddhista közösség, a Szangha tagjai legyenek. Fong mester szerint, mivel: “Sok embernek van háziállata, azt akarják, hogy az állataik is áldásban részesüljenek.” Szerinte minden érző lény, az emberek és állatok egyaránt, rendelkezik Buddha-természettel.   

A templomban korábban évente több alkalommal is rendeztek menedéknyújtó szertartásokat emberek számára. Azonban a világjárvány idején, arra reagálva kiterjesztették azt a háziállatokra is. Minden háziállatot, legyen az kutya vagy macska, madár vagy hüllő, de akár rovar is, szeretettel látnak a szertartáson, már amennyiben biztonságos szállítóeszközben hozzák a gazdik. 

A szertartást a templom kertjében, a Nyolcrétű Ösvény Kertben tartják, és akár online is részt lehet venni rajta. A buddhista mesterek a területet szertartással tisztítják meg, majd recitációkat végeznek és imákat mondanak. Úgy tartják, hogy a szertartáson való részvétellel az állatok is kapcsolatot létesíthetnek a Buddhával. 

Shiu Fong mester megjegyezte, hogy a menedékvétel a háziállatokra gyakran valóban megfigyelhető pozitív hatással van, például javul a viselkedésük. “Néha, miután menedéket vesznek, még ha nem is értik mi történik a szertartás során, jobb lesz a viselkedésük” – mondta.

A Lingyen Mountain templomot 1999-ben a tiszteletreméltó Miao Lien mester alapította. A tiszteletreméltó Lien mester 1922-ben született Kínában, és a nankingi Baohua Hegyi Templomban lett szerzetes, mielőtt a szucsoui Lingyen Hegyi Templomba költözött. Később időt töltött a hongkongi Lantau-szigeten és Tajvanon, ahol 1986-ban ő kezdeményezte a tajvani Lingyen-hegyi templom építését.

Több buddhista irányzat is vállalja az állatok számára nyújtott menedék és más áldások gyakorlatát. Tania Duratovic and Phil Hunt, a tibeti szervezet, a Mahájána Hagyomány Megőrzéséért Alapítványnak (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition  – FPMT) írt levelükben megjegyzik: “Míg a buddhisták úgy hiszik, hogy az ilyen gyakorlatok folyamatos karmikus előnyökhöz vezetnek, és hatásukat talán egy következő életben fejtik ki, az állatok jóléte már ebben az életben is nagyon fontos. Az állatokkal úgy kell bánni, úgy kell őket gondozni, mint ‘kedves anyai lényeket’, ahogy azt a tanítások mondják, valamint mint törékeny érző lényekről, akik osztoznak velünk ezen a bolygón, és ugyanúgy szenvednek fizikailag, mentálisan és érzelmileg egyaránt.”

A japán Tiszta Föld hagyományon belül az állatoknak a Tiszta Földre jutásának lehetősége heves viták tárgya lett. Hagyományosan úgy hitték, hogy az állatok csak egy emberi újraszületést követően érhetik el a Tiszta Földön való megjelenést, mert emberként van lehetőség olyan gyakorlatok végzésére, amelyek ezt a jövőbeni reinkarnációt biztosíthatják. Hajasida Kódzsun, a Taisho Egyetem munkatársa azonban kutatásaira hivatkozva nemrég azt állította, hogy ez téves értelmezés: “Hónen is azt tanította, hogy az érdemek átadásával az állatok is elérhetik a Tiszta Földön való újraszületést.” Érvelése szerint az emberek elég érdemet tudnak összegyűjteni és felajánlani az állatoknak ahhoz, hogy azok közvetlenül a Tiszta Földön jelenjenek meg egy következő létesülésben.  

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Beszélgetés Dr. Pressing Lajossal a non-dualizmusról

Beszélgetés Dr. Pressing Lajos Lílávadzsrával a non-dualizmusról Riporter: Bende Zsuzsanna (2024) Dakiniland – Pressing Lajos honlapja A buddhista misszió honlapja Az adás időpontja: 2024. május