Főoldal > Mérhető a bardó?

Mérhető a bardó?

Orosz-tibeti összefogással próbál egy kutatócsoport rájönni, hogy pontosan mi zajlik le az agyban, amikor egy magas szintet elért buddhista szerzetes eléri a tudatosságnak azt az állapotát, amiben már a halál után is tud időzni.

Szvjatoszlav Medvegyev professzor vezeti azt a hat főből álló orosz tudóscsoportot, akik arra vállalkoztak, hogy lemérik, mi történik az agyban a bardó állapotában. A kísérletben részt vevő buddhista szerzetesek hét tibeti kolostor lámái közül kerültek ki. A kutatás ötlete akkor született meg, amikor Medvegyev professzor a Dalai Lámával találkozott egy évvel ezelőtt. „Őszentsége kifejezte, mennyire érdekli a meditáció neurológiai aspektusa és megkérdezte, hogy vállalnám-e a kutatást” mondta Medvegyev.

A munka azzal kezdődött, hogy a nyolc szerzetest Moszkvába, majd Szentpétervárra reptették, hogy megismerkedjenek a tudományos módszertannal. Erre a későbbi munka hatékonysága miatt volt szükség. A kutatás második fázisában az orosz tudósok két labort alakítottak ki Mundgodban és Bylakuppéban, melyek tibeti települések Indiában és számos kolostornak adnak otthont.

A kísérletek során igyekeznek minden zavaró körülményt fokozatosan kiiktatni, ennek része az is, hogy a szerzetesek megszokják a műszerek jelenlétét a meditáció során. A szerzeteseknek többfajta meditációt kell végezniük és eközben minden dokumentálásra kerül. Az egy éve zajló projekt vége még nem látszik. Várhatóan még sok mérés és elemzés kell, mire tudományosan leírhatóvá válik a bardó-tudat.


Forrás: Live Mint

Kapcsolódó