Főoldal > “Miért hajlonganak annyit a buddhisták?”

“Miért hajlonganak annyit a buddhisták?”

Anthony Stultz, zen tanító válaszol erre a sokszor elhangzó kérdésre.

Van olyan buddhista, aki sokszor hajol meg, én elég sokszor. Központi eleme ez a gyakorlásnak; tiszteletet, alázatot és szeretetet érzünk általa. Így mondunk igent akkor is, ha nem értjük a lét rejtelmeit. Dógen, a zen mester azt mondta: “Amíg az emberek rendesen hajolnak meg, nem vész el a Buddha útja.”

Minden reggel, mielőtt bármit is csinálnék, és este, mielőtt nyugovóra térnék, meghajlok az oltár előtt. Így veszek menedéket és emlékeztetem magam arra, hogy nem számít, milyen jól vagy rosszul ment a nap, a lényem alapja ebben a múló életben az együttérzés, a kreativitás és a kapcsolódás. Eszembe juttatja, hogy az értékem nem attól függ, mi történik, mit csinálok, vagy mim van.

A meghajlás olyan tudatos cselekedet, ami a fizikai oldalt erősíti a gyakorlásunkban. Amikor emberek előtt hajlunk meg, ezzel emlékeztetjük magunkat arra, hogy mindannyian össze vagyunk kapcsolva. Meglátjuk a buddhát a másikban, ezzel túlvisz saját határainkon. Meg szoktam hajolni továbbá a kedvenc macskám sírja előtt, a kertben álló fa előtt és a hold fényét tükröző tó előtt is. Szeretek felnézni a csillagos égre és meghajolni az ég tágassága előtt, emlékezvén tudatom igazi természetére.

 

Forrás: Lion’s Roar
Fordította: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi