Főoldal > Nemzetközi buddhista konferencia Indiában

Nemzetközi buddhista konferencia Indiában

India tervezi megrendezni „minden idők első” Globális Buddhista Konferenciáját novemberben. Ezt az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa (Indian Council for Cultural Relations – ICCR) jelentette be, továbbá azt is, hogy a konferenciát követően India miniszterelnöke, Narendra Modi egy új díjat fog átadni, amit a buddhista tanulmányok előmozdításáért fognak majd odaítélni.
Az eseményt november 19-20-a között tartják a Bihár államban található Nálandában, a Nava Nálanda Mahávihára Egyetem kampuszán. Az ICCR elnöke, Dr. Vinaj Szahászrabuddhé nyilatkozata szerint az ICCR a Nava Mahávihárával és a Nemzetközi Buddhista Szövetséggel (International Buddhist Confederation – IBC) együttműködve indítja útjának a később rendszeresen megrendezendő Globális Buddhista Konferenciasorozatot. Az első konferencia témája „Buddhizmus az irodalomban” lesz.

A konferenciát megelőzően négy regionális konferenciát is szerveznek Indiában (Dharamszala, Gangtok, Szarnáth, Telangana) valamint Kambodzsában, Thaiföldön, Japánban és Dél-Koreában. Ezeknek a fórumoknak a beszámolóit a globális konferencián fogják nyilvánosságra hozni – közölte az ICCR.
Dines K. Patnai, az ICCR főigazgatója szerint „Ez egy tudományos konferencia. Az egész arról szól, hogyan tehetnénk Indiát a buddhizmus központjává. Nem a turizmusról van szó, hanem arról, hogy tudományos és kulturális buddhista események központjává tudjunk válni. Egy kézirattár létrehozását is tervezzük.


Az ICCR elnöke Dr. Szahaszrabuddhé és igazgatója K. Patnai. Forrás: buddhistdoor.net

Az ICCR bejelentése szerint november 21-én Naréndra Módí, India miniszterelnöke idén először adja át a Buddhista Tanulmányok Előmozdításáért Díjat Új-Delhiben. A díjat a kormány India buddhista örökségének ápolására és népszerűsítésére alapította, amelynek elnyerésére indiai és külföldi tudósok, egyének és szervezetek számíthatnak a buddhista tanulmányok terjesztése területén megtett munkájuk elismeréseként. Hasonló díjak már léteznek a szanszkrit nyelv kutatása és az indológia népszerűsítésének területén.

„A díj 20.000 dollár és egy emlékplakett” – mondta Szahászrabuddhé. „Ha egynél több díjazott van, az összeget egyenlően osztják el a nyertesek között. A díj annak az átfogó cselekvési tervnek a része, amelynek célja buddhizmussal kapcsolatos tevékenységek ösztönzése. Mindez összhangban van a miniszterelnök azon elképzelésével, hogy India újra a buddhizmus és a vele kapcsolatos turizmus központjává váljon.

Narendra Modi miniszterelnök Forrás: buddhistdoor.net

A nemzetközi konferencia része annak az ünnepségsorozatnak, amit a Nava Nálanda Mahávihára alapításának 70. évfordulója alkalmából rendeznek. Az egyetemet 1951-ben alapították Radzsendra Praszád elnökségeként az ősi buddhista Nálanda kolostoregyetem újraélesztésére tett kísérletként.
A Globális Buddhista Konferencián kiemelkedő indiai és külföldi buddhista egyetemek és más intézmények tudósai vesznek részt. A Nemzetközi Buddhista Szövetség (IBC) 150 küldöttet delegál a november 19-re tervezett megnyitó ünnepségre” – mondta Szahászrabuddhé.

Forrás – Buddhistdoor-in-november

Youtube

Nava Nálanda Mahávihára Egyetem

Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa

Nemzetközi Buddhista Szövetség

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására