Főoldal > Összedőlt a sörösüvegekből épült thaiföldi templom

Összedőlt a sörösüvegekből épült thaiföldi templom

Sörösüvegekből épült buddhista templom omlott össze a saját súlya alatt Thaiföldön.

Az Egymillió Palack Temploma, azaz a Vat Pá Mahá Csedi Kév (Wat Pa Maha Chedi Kaew) arról híres, hogy újrahasznosított anyagból épült Sisaket tartomány Amphoe Khun Harn kerületében. Az építői a templomhoz és a komplexum több pagodáihoz, mint arra a neve is utal, több mint másfél millió üvegpalackot használtak fel. Az épületeket kívül-belül üvegcserepekből készült mozaikok bonyolult rajzolatai díszítik.

A sörösüveg-pagoda építésekor, még állva

Az egyik pagoda teherbíró képessége azonban csődöt mondott és április 23-án összeomlott. A szerkezet mérnöki kivitelezését már a 2023. novemberi építéskor is kritikák érték. 

Az összeomlott templomról készült felvételeken jól láthatók a szanaszét szóródott romok, amelyek közül csak a törmelékhalom tetején ülő tetőszerkezet maradt felismerhető. Az összeomlott templom szomszédságában álló másik pagoda még áll a képek tanúsága szerint.

és az összeomlás után

Az épület amúgy impozáns volt, a maga 10X10 méteres alapterületével és 15 méteres magasságával, különös tekintettel arra, hogy újrahasznosított palackokból épült.

Az összeomlás következtében szerencsére senki sem sérült meg. 

A baleset azonban nem törte meg a templom építője és egyben apátja, a tiszteletreméltó Phra Vaiphot Thammaparó elszántságát. Elhatározta, hogy újrahasznosított anyagokból helyreállítja a pagodát. Idős korára való tekintettel ezt már nem sajátkezűleg fogja végezni, hanem a világi hívek adományaiból építőmunkásokat fogadnak.

“A pagoda azért omlott össze,”  – mondta az apát, “mert ugyan két oldalon voltak olyan oszlopok amik a súlyt tartották, a másik oldalon ez hiányzott. 

Az oszlopok kis méretűek voltak, mivel az építéshez használt fémelemek is kicsik voltak, mivel csak korlátozott felajánláson alapuló anyagi eszközök álltak a rendelkezésemre. 

A következő lépés, hogy eltávolítom az összeomlott törmeléket, és egy újat építek, ami apám, a tiszteletreméltó Lunpó Lod hamvainak lesz majd az otthona, aki világhíressé tette ezt a templomot.

Az új templom építésénél továbbra is üvegpalackokat fogunk használni úgy, ahogy azt apám megálmodta.”

Pár videó a turisták között is nagy népszerűségnek örvendő komplexumról még az összeomlás előttről:

Forrás – metropol.co.uk

Architectual Digest

Youtube/EurocellPVCU

Youtube/World Forgotten Temples

Youtube/FAB sisters

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Beszélgetés Dr. Pressing Lajossal a non-dualizmusról

Beszélgetés Dr. Pressing Lajos Lílávadzsrával a non-dualizmusról Riporter: Bende Zsuzsanna (2024) Dakiniland – Pressing Lajos honlapja A buddhista misszió honlapja Az adás időpontja: 2024. május