Főoldal > Összeomlott egy sztúpa Thaiföldön

Összeomlott egy sztúpa Thaiföldön

Több mint 500 éve elrejtett buddhista ereklyék kerültek elő abból a Csiangmaj-ban található sztúpából, ami a napokban omlott össze. 

A Vat Szi Szuphan sztúpa, thai nyelven csedi, a környék, Muang kerület, legrégebbi szent építménye, 1500-ban, azaz 522 évvel ezelőtt építették. 

A többnapos heves esőzés kimosta a csedi alapját, és már napokkal az összeomlás előtt elkezdett dőlni és repedések is keletkeztek rajta. Később be is következett az omlás, amiről videó is készült.


Mivel az összeomlásra számítottak, a hatóságok lezárták a környéket, ezért szerencsére senki sem sérült meg, és a tőszomszédságábaan található iskola is sértetlen maradt.                                                

A sztúpák eredetileg a Buddha hamvait tartalmazó szakrális építmények. Később a Dharma terjedésével egyre több sztúpát építettek, ezekbe ereklyéket, szobrokat, szentiratokat vagy jeles szerzetesek hamvait helyezték. A Szi Szuphan csediből is Buddha-szobrok, kőböl faragott vagy üvegből készült ereklyék kerültek elő. 

Szerzetesek az előkerült ereklyékkel – kép – the thaiger

A Vat Szi Szuphan kolostor apátja, Phra Kru Phittaszutthikhun, elmondása szerint a csedit utoljára 40 évvel ezelőtt restaurálták, de az utóbbi években megint repedezni kezdett. Annak ellenére, hogy a csedi több mint 500 éves, nem szerepelt a védett történelmi épületek között, így költségvetési keret sem volt a rendszeres gondozására. Az apát ugyan le van súlytva, de örül annak, hogy senki sem sérült meg. 

A Szépművészeti Hivatal vizsgálatot indít, hogy kiderítse a csedi összeomlásának okát – mondta el még az apát.

A Vat Szi Szuphan templom szerzetesei egy szertartással búcsúztak az épülettől. 

A Magyarországon található sztúpákról a Tan Kapuja Buddhista Egyház honlapján tudhatunk meg többet.

Forrás – The Thaiger

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Menedékvétel kisállatoknak

Házikedvenceik és kisállatok számára hirdettek meg menedékvételi szertartást a kanadai metropolisz, Vancouver mellett található városka, Richmond buddhistái május 11-ére. A ceremónia helyszíne a Lingyen Mountain

Hírek

Penpa Cering és Emmanuel Macron találkozója Párizsban

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Élysée-palotában találkozott az európai körútja során odalátogató Szikjong Penpa Ceringgel, a száműzetésben élő tibeti parlament kormányának, a kasagnak az elnökével,