Főoldal > Őszentsége, a Dalai Láma utazása Ladakba

Őszentsége, a Dalai Láma utazása Ladakba

Július 11-én érkezett meg Delhiből repülővel Ladak fővárosába, Leh-be Őszentsége, a Dalai Láma. A repülőtéren magas rangú tibeti vallási méltóságok, világi szervezetek vezetői valamint a Központi Tibeti Adminisztráció, a száműzetésben élő tibeti kormány képviselője fogadta. 

Helyiek, ladakiak és tibetiek, tízezrei üdvözölték Őszentségét legszebb ruhájukba öltözve, kezükben fehér selyemsálat tartva. Mikor Őszentsége másfél óra múlva elérte leh-i rezidenciáját, a Sevacel Phodrangot, ott a tibeti kormány képviselője egy mandalát nyújtott át neki. Őszentsége nevetett, majd elmondta, mennyire várta már, hogy viszontláthassa Ladakot.

Helyiek üdvözlik Őszentségét

“Lent a sík vidéken annyi felhő és olyan sok eső van, hogy hiányzott már a kék ég. Szóval felrepültem ide Ladakba és a tiszta kék ég újra feltárult. Annyira nyirkos és párás volt a borult ég alatt, hogy tényleg nagyon akartam már Ladakba jönni, ahol teljesen más az időjárás. 

Most itt vagyok, és sok ismerős arcot látok köztetek. Ragyogónak és élettelinek tűntök. Eszembe jutnak Dzse rinpocse (Congkapa) szavai:

‘Ahol a Buddha tanítása még nem terjedt el,

És ahol elterjedt ugyan de lehanyatlott,

Nagy együttérzéstől hajtva had világítsam meg tisztán

A mindenki számára nagyszerű hasznot és boldogságot adó kincsestárat!’

Itt, Ladakban, a buddhista hagyomány oly fényesen ragyog akár a Nap, de az idő múlásával előfordulhat, hogy az emberek ellustulnak a tanulás és a meditáció tekintetében. Nektek, ladakiaknak, erős hitetek van ezért, a mások javát szolgáló kívánságom által motiválva arra gondoltam, hogy ide jövök pár hétre, de majd meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok.

Általában évente tartok egy Dzsigdzsé elvonulást, és arra gondoltam, ezt itt teszem meg. De még ha ezt nem is tudom megtartani, akkor is folytatom a bódhicsittára és az ürességre összpontosító napi gyakorlataimat. Ez a két dolog határozza meg a napjaimat és ezek hatása alatt folytatom a gyakorlásomat. 

Mivel a ladakiaknak ilyen összpontosított hitük van, arra gondoltam, hogy adhatnék tanítást a Három Magasabb Gyakorlat, a Négy Nemes Igazság és a Kétféle Igazság tanításaira alapozva. Tekintettel a hitetekre és az én motivációmra azt gondolom, ez hasznos lehet.

Álmaimban arra utaló jelekre lettem figyelmes, hogy megélhetem a 100, vagy akár a 110 éves kort.

Addig is, amennyiben az időjárás is kegyes lesz hozzám, talán három hétnél is tovább maradhatok, ezen gondolkodom.

Ahogy azt már korábban is mondtam, nektek, ladakiaknak nagyon erős hitetek és odaadásotok van, és épp ez ami miatt ha boldognak látlak titeket, magam is boldog vagyok. Örülök, hogy látlak titeket, szerzeteseket és világiakat.

Már Kínában is egyre többen érdeklődnek a buddhizmus iránt. És annak ellenére, hogy a kínai kormány komoly erőfeszítésket tesz a tibeti vallás és kultúra kiirtására, a tibeti buddhizmus iránti érdeklődés folyamatosan növekszik. Ezt egy Lancsou-ba valósi professzor mondta nekem. 

Valaha a kínai tisztségviselők úgy hívtak engem, hogy Dalai, a reakciós, de mostanában már nem nagyon mondják ezt. Úgy tűnik a Dalai Lámában hívő kínai emberek száma egyre növekszik. Úgy látszik a kínai kormány meglehetősen következetlenül viszonyul hozzám. 

Következésképpen úgy tűnik, hogy egy alkalommal talán meglátogathatom Lhászát. De még ha képes leszek is eljutni oda, nem tervezem, hogy ott is maradok. Inkább visszatérek Indiába és újra meglátogatom Ladakot.”

 

Ezt mondta Őszentsége, a XIV. Dalai Láma miután megérkezett Ladakba. 

 

Forrás – Őszentsége hivatalos honlapja

Őszentsége hivatalos Youtube csatornája

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.