Főoldal > Őszentsége a Dalai Láma üzenete a Föld Napja alkalmából

Őszentsége a Dalai Láma üzenete a Föld Napja alkalmából

Föld Anya, a legszebb bódhiszattva – Thich Nhat Hanh kalligráfiája

“A 2022-es Föld Napja alkalmából először jusson eszünkbe, hogy mindenki boldog életet szeretne élni. Nem csak az emberi lények de az állatok, madarak és a rovarok is. A közös létezésünkért kell aggódnunk. Emberi lényként a csodálatos agyunk figyelemreméltó lehetőségeket biztosít számunkra, hogy jót tegyünk, de ha megnézzük milyen állapotban van ma a világ, jobban kellene igyekeznünk. Sokkal holisztikusabb oktatásra lenne szükségünk, egy olyanra, ami az olyan belső értékeket is magában foglalja mint a mások jóléte iránti együttérző aggodalom. 

Világunkat erős egymásrautaltság tartja fenn. Az olyan új kihívások, mint az éghajlati válság ami mindannyiunkat érint, valamint a globális gazdaságban való részvételünk azt jelenti, hogy a teljes emberiséggel kell számolnunk. A globális érdekeket kell előtérbe helyeznünk.

Sürgősen lépéseket kell tennünk a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünk csökkentésére és olyan megújuló energiaforrásokat kell használatba vennünk, mint a szél, vagy a Nap ereje. Fel kell figyelnünk az erdőirtásokra és jobban kellene védenünk a környezetet. Több fát kell ültetnünk és gondoznunk. Én már életemben tanúja voltam a havazás visszaszorulásának, először Tibetben, majd Dharamszalában. Csakugyan, voltak olyan tudósok akik azt mondták nekem, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az olyan helyek, mint Tibet végül sivataggá váljanak. Ezért köteleztem el magam amellett hogy szót emeljek Tibet törékeny környezetének védelme érdekében. 

Életünk a reményen alapul, a vágyon, hogy a dolgok jól alalkuljanak. A remény a jövőre irányul. Ugyan a jövővel kapcsolatban semmi nem garantálható, mi mégis reménykedünk mert az sokkal jobb mint borúlátónak lenni. A globális felmelegedés egyre intenzívebbé válik, mindemellett különösen sok fiatal dolgozik együtt megoldások felkutatásában és megosztásában. Ők a mi reménységünk. 

Manapság, amikor már muszáj szembenéznünk az éghajlati válság okozta súlyos problémákkal, segítenünk kell egymást azzal, hogy felállítjuk a változás szigorú menetrendjét. Emberi lényekként, akik ezen a bolygón élünk, erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy boldogan éljünk együtt. Az éghajlatváltozás fenyegetése nem ismer országhatárokat, mindannyiunkat érint. Dolgoznunk kell a természet és a bolygó védelmének érdekében mert ez az egyedüli otthonunk. 

A Dalai Láma

  1. április 22.”  

Forrás – Őszentsége a Dalai Láma hivatalos oldala  

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó