Főoldal > Őszentsége gratulációja az idei Nobel-békedíjasoknak

Őszentsége gratulációja az idei Nobel-békedíjasoknak

Október 8-án adták át a Nobel-békedíjakat, amit idén két újságíró, a Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dimitrij Muratov kaptak megosztva. Az elismerést a sajtó- és szólásszabadság érdekében kifejtett erőfeszítéseik miatt kapták, ám a díjat odaítélő bizottság szerint ketten mindazokat az újságírókat képviselik, akik a demokrácia alapját jelentő szólásszabadság védelméért harcolnak, sokszor ellenséges körülmények között.


Maria Ressa – ijnet.org


Dimitrij Muratov – The Moscow Times

Őszentsége a XIV. Dalai Láma, aki 1989-ben maga is elnyerte a Nobel-békedíjat, ezekkel a szavakkal gratulált a díjazottaknak:

„A Nobel-békedíj odaítélésével a Nobel-bizottság kettőjüket díjazta mindazon újságírók képviselőjeként, akik veszélynek teszik ki magukat mindenütt, amikor elveikért küzdenek kihívásokkal teli körülmények között.

Az újságírók kulcsszerepet játszanak az emberi értékek, valamint a társadalmi és vallási harmónia előmozdításában. Az emberek tájékoztatásával járulnak hozzá ahhoz, hogy azok felismerjék az emberiség egységét és mindannyiunk felelősségét abban, hogy a közjóért kell dolgoznunk. A szólásszabadság és a sajtó szabadsága alapvető fontossággal bír abban, hogy előmozdíthassuk a nemzetek közti egyetértést és barátságot, valamint a leszerelést és egy békésebb világrendet.

Tényleg csodálom azt a bátorságot, amit Ressa és Muratov újságírók tanúsítottak munkájuk során. Ez a díj bátorítson minden médiában dolgozót arra, hogy megvédjék az igazságot és a szabadságot, ami a demokrácia és a tartós béke alapja világszerte.”

 

Forrás: a Dalai Láma hivatalos oldala

Euronews

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó