Főoldal > Őszentsége üdvözlete a tibeti újév, a loszár alkalmából

Őszentsége üdvözlete a tibeti újév, a loszár alkalmából

Őszentsége a legmelegebb üdvözletét fejezte ki a Tibetben és a száműzetésben élő tibetieknek a hagyományos tibeti újév, a 2151-es loszár alkalmából. 

Őszentsége a XIV. Dalai Láma tibetieknek szóló loszár-üzenete:

 

“Szeretnék Boldog Újévet kívánni minden tibeti honfitársamnak, a Tibetben és a száműzetésben élőknek egyaránt: Boldog Újévet – Loszár Tasi Delek mindannyiótoknak!

A száműzetésben átélt komoly nehézségek és az erős kínai hatalom alatt élés ellenére népünk, amelynek többsége Tibeten belül él, sértetlen maradt amíg én voltam a vezető. 

A száműzetésben átélt komoly nehézségek és az erős kínai hatalom alatt élés ellenére népünk, amelynek többsége Tibeten belül él, hite és törekvése töretlen maradt, amíg én voltam a vezető. 

Annak ellenére, hogy a kínai kommunista uralkodók az úgynevezett ‘békés felszabadítás’ után azt szerették volna, ha mi, tibetiek elfejetjük vallásos hitünket, mi még szilárdabban ragaszkodtunk hitünkhöz és kultúránkhoz, és ez nagyon jó. Mára nem csak a tibetek, de egyes kínaiak is újra elkezdtek érdeklődni a buddhizmus iránt. A világ számos részén a tibeti szellemi és kulturális hagyományokat ma logikusnak, ésszerűnek és gyakorlati hasznot hozónak tekintik, ha alaposan megvizsgálják azokat, mivel lehetővé teszi számunkra a tudatunk pozitív módon való átalakítását, belső békénk megteremtését. 

Napjainkban a nyugati országokban egyre több ember érdeklődik a tibeti kultúra és spiritualitás iránt. Tisztában vagyok azzal is, hogy egyre több nyugati tudós csodálja a kultúránkban meglévő, a jószívűség fejlesztésére irányuló módszereket, noha nem is vallásosak. 

A kínai kommunisták megpróbálták szisztematikusan felszámolni kulturális és szellemi örökségünket. Mindenek ellenére világossá vált, hogy a megsemmisítés helyett megújult érdeklődés mutatkozik a világban kulturális hagyományaink iránt. 

A kedvesség gyakorlata, az a szokás, hogy még a rovarokkal és más aprócska teremtményekkel is együttérzőek vagyunk, generációkon át, őseinktől öröklődött. Ez olyasmi ami a környező világban élő emberek figyelmét is felkeltette, olyanokét, akik azelőtt csak kevés figyelmet fordítottak a tibeti buddhizmusra,  mára érdeklődővé váltak a jószívűségen és az erkölcsön alapuló kultúránk iránt. Ezért is fontos, hogy mi tibetiek vigyázzunk a kultúránkra és a civilizációnkra, úgy tekintve rá, mint a világ egy értékes kincsére.   

Ami engem illet, Szilingben, Északkelet-Tibetben születtem, és fiatalon költöztem Lhászába. A jó szív fejlesztésére irányuló tibeti szokás áll a tibeti buddhista hagyományunk középpontjában, ami a Buddha tanításainak legmagasabb szintű tanításait tartalmazza, és amelyket mi megőriztünk. Az olyan buddhista országok, mint Thaiföld és Burma, kiváló buddhista gyakorlatokat őriznek, de csak a tibetiek és a mongolok foglalkoznak a Dharma szigorú tanulmányozásával, bár ez már Mongóliában is leáldozóban van. 

Tibet civilizációs kultúrája egyetemes kincs. Továbbra is fenn kell tartanotok. Ahogy azt már mondtam, az emberek világszerte fokozódó érdeklődést mutatnak a kultúránk és a vallásunk iránt azért, hogy inspirálódjanak belőlük, de nem azért mert imákat és olyan rituálékat tartalmaz, mint a felajánlások, leborulások stb, hanem mert az elme művelésével foglalkozik. Megtanítja, hogyan növelhetjük a szeretet és az együttérzés érzését. Nagyon fontosnak tartom, hoyg ezeket a módszereket átültessük a gyakorlatba mi magunk, hogy ezzel példát mutassunk az embereknek a világban. 

A tibetieket általában jószívűnek ismerik, de mi sem másként születtünk, ugyanolyanok vagyunk mint a többi ember. Minket csak gyerekkorunk óta arra neveltek, hogy jószívűek legyünk, hogy tartsuk meg azt a jó szokásunkat, hogy még a légynek sem ártunk. Ezt kellene továbbra is fenntartanunk, meg kell próbálnunk a jószívűségünket kiterjeszteni a világ összes emberére, akár hisznek a vallásban, akár nem. 

Arra biztatlak titeket, hogy tartsátok ezt szem előtt, és tegyetek erőfeszítéseket mindezek érdekében.

Ami a buddhista pszichológiát illeti, a buddhista hagyományok közül a tibeti buddhizmus tesz tanúságot annak legmélyebb megértéséről. A klasszikus értekezések, amelyeket az olyan nagy nagy kolostoregyetemeken tanulnak, mint a Szera vagy a Drepung, alapos ismeretet mutatnak úgy az elme, mint az érzelmek működéséről. Azért értékes ez a tudás, mert olyan módszereket tartalmaz, amelyekkel a mentális problémák gyakorlati módszerekkel kezelhetők. Nem csak a szavakban történő magyarázatokat őriztük meg, hanem a tanulás és a gyakorlás kombinációjából születő megvalósítás módjait is. 

A jó szív tanuláson és szemlélődésen keresztül való gyakorlatának hagyománya, amit mi, tibetiek megőriztünk, világszerte érdeklődést vált ki. Ezért nekünk, tibetieknek, meg kell tennünk tőlünk telhetően mindent annak érdekében, hogy bátran és elszántan fenntartsuk azt. 

Külön is szeretném kifejezni Tibetben élő társaimnak az elismerésemet rendíthetetlen hitükért és odaadásukért. Mégis úgy gondolom, hogy fontos a tibetiek új nemzedéke számára, hogy mélyen megértse azokat a jó szokásokat, amelyeket több mint ezer éve fenntartunk, nem pusztán azért mert a mi hagyományaink, hanem azért is mert összhangban vannak a józan ésszel. Korunk valóságában úgy gondolom fontos, hogy az új generációk a nyugati tudományos érdeklődés fényében megújult szemmel tekintsen az általunk megőrzött hagyományra. Meg kell érteniük, hogy a nyugati emberek, mindenfajta vallásos háttér nélkül, miért tekintenek érdeklődve a hagyományainkra. Fel kell ismerniük továbbá a Tibet évszázados, féltve őrzött kincseinek értékét, hogy helyesen tudják megőrizni azt. 

Mindannyian a békéről beszélünk, kifejezzük a reményünket a világbéke megteremtésére. De a békét először az elménkben kell kifejleszteni, ez nem csak a fegyverek leszereléséről szól. A meleg szív ápolásának tibeti szokása a legjobb eszköz a tudat békéjének megteremtésére. Tartsák fent ezt kérem!

Ez minden.

Tasi Delek mindannyiótoknak!”

 

Forrás – a Központ Tibeti Adminisztráció hivatalos honlapja

Facebook/Dalai Lama

YouTube/Dalai Lama

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó