Főoldal > Öt amerikai szerzetesnő teljes bhiksuní avatása Tajvanon

Öt amerikai szerzetesnő teljes bhiksuní avatása Tajvanon

A Szrávaszti apátság egy tibeti buddhista közösség Newportban, Washington Államban, az Egyesült Államokban. A közösség nemrég bejelentette, hogy öt gyakorló szerzetesnőjük március végén megkapta a teljes szerzetesei avatást a tajvani Tajcsungban lévő Fo En Szi (A Buddha Hálája) templomban, így bhiksuník lettek. 

Az öt bhiksuní jelöltet a nagy tiszteletnek örvendő buddhista tanító, író, a Szrávasztí apátság alapítója, a tiszteletreméltó Bhiksuní Thubten Csödrön szerzetesnő kísérte. Ő volt az egyik mentoruk is a Fo En Szi templomban tartott avatási szertartás során. Az érvényes teljes szerzetesnői avatáshoz tíz rangidős szerzetes, bhiksu, és tíz rangidős szerzetesnő, bhiksuní jelenlétére van szükség a hagyomány szerint. 

balról: Bhikhuní Thubten Lamszel, Bhikhuní Thubten Kunga, Bhikhuní Thubten Dekji, Bhikhuní Thubten Rincsen, Bhikhuní Thubten Mönlam

„Március 24-én, tajvani idő szerint 16:13-kor az apátság mind az öt szerzetesnője megkapta a bhiksuní felavatást, így a teljes avatásban részesült szerzetesnői közösségünk összesen 17-re nőtt!” – hozta nyilvánosságra a Szrávaszti apátság a közleményében. „Maga a teljes avatási eljárás körülbelül négy napot vesz igénybe a több mint 200 jelölt számára. A szertartásokhoz próbákat tartanak, valamint előtte és utána széleskörű tanításokat és képzéseket.”

Mivel a tibeti hagyományvonalakon a teljes szerzetesnői avatás jelenleg nem elérhető a női jelöltek számára, a Szrávasztí apátság szerzetesnői  a dharmaguptaka vinaja átadását kapják meg, amely vonal még élő Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon, Vietnámban és Délkelet-Ázsia más részein. 

A világjárvány miatt azonban számos jelölt avatása késett, akár éveket is. 

Az évekig tartó felkészülés, a törekvő imák és sok tisztító leborulás után mind az öt apáca – Lamszel, Kunga, Dekji, Rincsen és Mönlam tiszteletreméltók – megkapta a felavatást, a több országból érkező mintegy 200 jelölt mellett” – magyarázta a Szrávaszti apátság. „Tiszteletreméltó Lamszel és Kunga sok évet vártak erre a lehetőségre. Dekji, Rincsen és Mönlam tiszteletreméltók, akik szintén teljesítették a szerzetesnők számára előírt kétéves képzési követelményt, örültek, hogy csatlakozhattak hozzájuk”. 

Thubten Csödrön az idei fő bhiksuní mentorral, a tiszteletreméltó Vujin szerzetesnővel, a Luminary templom apátjával

A Szrávaszti apátság az első nyugati szerzetesek számára fenntartott tibeti kolostor az Egyesült Államokban. Az apátságot az amerikai szerzetesnő, Bhiksuní Thubten Csödrön alapította 2003-ban. Az apátságot Őszentsége a XIV. Dalai Láma nevezte el Kószala királyság fővárosáról, ahol a történelmi Buddha az élete nagy részét töltötte, és ahol a megvilágosodása után a legtöbb tanítóbeszédét adta. A kolostorban a férfi és női szerzetesek együtt gyakorolnak, ahol a szellemi képzés kulcsfontosságú része a társadalmi szerepvállalás is. 

A tiszteletreméltó Thubten Csödrön 1950-ben született Kaliforniában, és 1977-ben szentelték fel tibeti buddhista szerzetesnővé, majd 1986-ban kapta meg a teljes avatást a gelug hagyományban. Tanult Őszentsége a Dalai Láma, Censab Szerkong Rinpocse, Láma Thubten Zopa Rinpocse és Láma Thubten Jeshe mellett. A tiszteletreméltó Csödrön a Dharma nagyra becsült tanítója, híres a meleg szívű, humoros, de gyakorlatias magyarázatairól, arról, hogyan lehet alkalmazni a Dharmát a hétköznapi életben. A társadalmi szerepvállalást szem előtt tartva börtönpasztorációban vesz részt, valamint aktívan közreműködik a vallásközi párbeszéd területén. 

“A kínai hagyománynak megfelelően a teljes avatás előtt és után a novíciusi és bódhiszattva fogadalmakat egyaránt megadják a jelentkezőknek, ezért nevezik ezt három lépcsős avatási programnak (Triple Platform Ordination program).”

Az öt új bhiksuní a Szrávasztí kolostorból

“Az elkövetkezendő hetekben az új bhiksuník tanításokat kapnak a szerzetesi- és a bódhiszattva fogadalmakról. A program után körülbelül egy hetet fognak azzal tölteni, hogy meglátogatják a tajvani szerzetesnői kolostorokat és megköszönik a vinaja-tanítóiknak a támogatásukat.” – áll ugyancsak az apátság közleményében. 

Az öt új bhiksuní meg is osztotta benyomásait és gondolatait a Tajvanon szerzett tapasztalataikról:

“Látva ezt a kedvességet (itt Tajvanon) arra késztet engem, hogy tényleg egy szélesebb perspektívában gondolkodjak, ami túlmutat rajtam és ezen az adott életen.” – mondta Bhiksuní Thubten Dekji. “Ha belegondolok abba, hogy számtalan oknak és körülménynek kellett összejönnie ahhoz, hogy ez a hat hetes program létrejöhessen, az észbontó! Ez tényleg komoly segítségemre van, hogy kilépjek a szűk, énközpontú szemléletemből, és hogy úgy érezzem, mintha egy nagy folyóban lennék, amelyet a Buddhák, a Dharma és a Szangha áramoltat magával…”

“Annak érdekében, hogy a buddhizmus és a szerzetesi szangha tovább terjedjen a világon, örömmel, és hálásan szentelem az életemet annak, hogy segíthessek, hogy mindez megvalósulhasson. A Buddha, a Dharma és a Szangha nagyon értékes. Mindent meg akarok tenni azért, hogy ez mindörökre fennmaradjon.”

“A bhiksuní fogadalmak nagy hatással voltak az elmémre.” – jegyezte meg Bhiksuní Thubten Mönlam. “Az itteni képzés, a tanítások a Dharma nővérekkel és fivérekkel való mindennapi élet segített kitágítani az elmémet, úgyhogy képes leszek örömmel, lelkesedéssel, hálával és elszántsággal megtestesíteni a szabályokat.” 

„Beléptem ebbe a hagyományba, amely immár 2500 éve öröklődik át a kedvesség, a szilárdság és a Buddha tanításába vetett bizalom révén. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy hozzájáruljak a Dharmához, hogy az örökkön örökké fennmaradjon a világban.”

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A Szrávasztí apátság oldala

 

A tiszteletreméltó Thubten Csödrön oldala

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó