Főoldal > Otthoni buddhista elvonulások és egyéb online programok vírus idejére

Otthoni buddhista elvonulások és egyéb online programok vírus idejére

A járványhelyzet miatt szinte minden buddhista kolostor és elvonulási központ bezárta kapuit. Ezért számtalan hagyományvonal megannyi intézménye ajánl online gyakorlási lehetőséget, melyek a vezetett meditációtól a dharma-beszéden át a konferenciáig terjednek.

A Kanadai Dharmaközpontot (Dharma Centre of Canada) 1966-ban alapította Namgyal Rinpocse. Célja az volt az intézménnyel, hogy olyan, szekták felett álló, ökumenikus buddhista központot teremtsen, mely képes összeterelni a nyitott gondolkodású embereket, hogy közösen megvizsgálva a buddhizmus minden irányzatát, azokból tanulhassanak. A központ rendszeres élő online tanításokat és meditációkat tart, melyekből erőt meríthetünk a mindennapjainkhoz.

Ezen a hétvégén zajlik “a kifejezhetetlen kifejezése a zen költészetben” című online kurzus a Barre Buddhista Központban (Barre Center for Buddhist Studies). Április 9-től pedig két héten át a dzshánákról és a Függő Keletkezésről tanulhatnak az érdeklődők.

A Maitripa College a Youtube-on tart élő gyakorlást hetente kétszer. Yangsi Rinpocse csütörtökönként Vadzsraszattva-, vasárnaponként pedig Gyógyító Buddha gyakorlást tart.

A Spirit Rock meditációs központ adományalapú online gyakorlást biztosít az érdeklődőknek főként Vipasszaná és Mettá gyakorlatokban. Honlapjukon kiemelik az adományozás fontosságát ezekben a nehéz időkben, hiszen a hozzájuk hasonló non-profit szervezetek különösen nehéz helyzetbe kerültek mostanában.

Thich Nhat Hanh közössége is online folytatja a Dharma gyakorlását és megosztását. Jelenleg is zajlik a “Thich Nhat Hanh nyomdokaiban” címet viselő online konferencia, melyhez március 29-ig még lehet csatlakozni. A konferencián Dharmabeszédek, vezetett meditációk és Thich Nhat Hanh válogatott archív beszédei hangzanak el.


Forrás: Buddhist Door
Borítókép: insightla.org

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek