Főoldal > Richard Gere karrierje bánja, hogy a színész kiáll Tibetért

Richard Gere karrierje bánja, hogy a színész kiáll Tibetért

A színész a 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, az utóbbi időben azonban egyre több akadály gördül annak az útjába, hogy igazán nagy szerepeket kapjon. Ennek köze lehet egy beszédhez, amit a ‘93-as Oscar-gálán mondott.

 

Az ominózus rendezvényen Susan Sarandon és Tim Robbins mellett Gere is felszólalt egy emberi jogi kérdésben. Mindhárman a megírt forgatókönyvet felrúgva használták ki az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet olyan fontos témákra, mint a Haiti menekültek, vagy a tibeti megszállás. Gere a rövid megszólalásában arra buzdította a nézőket, hogy küldjék el a gondolat erejével azt a kívánságot, hogy az akkori kínai pártvezér, Teng Hsziao Ping vonja ki a csapatait Tibetből és hagyja a tibeti népet szabadságban élni. Mindhárom megszólalást taps fogadta, de a dolognak komolyabb következményei lettek.

Részlet Tatiana Siegel a napokban készült interjújából: […] most, hogy Hollywood egyre jobban összemelegszik a diktatórikus szuperhatalommal, a stúdiók kényesen ügyelnek arra, hogy ne sértsék meg azt a kormányt, ami a világ második legnagyobb filmpiacát irányítja. Ez Gere munkájára is hatással van. Ő így fogalmaz: “Határozottan vannak olyan filmek, amikben nem lehetek benne, mert a kínaiak azt mondják: őt nem akarjuk. Nemrégiben mondta valaki nekem, hogy ki van zárva, hogy velem filmet készítsen, mert az felbosszantaná a kínaiakat.”

Gere régóta aktív buddhista és Tibet-támogató. A húszas évei elején ismerkedett meg a buddhizmussal és a tibeti nép küzdelmével. ‘87-ben része volt a new yorki Tibet-Ház megalapításában, elnöke a Nemzetközi Tibeti Missziónak, fontos buddhista könyvek kiadását szponzorálja, és megalapította a Gere Alapítványt, melynek fő célja a “Tibeti népért való kiállás és a szenvedés enyhítése”, amit támogatások, orvosi ellátás, kutatás és más emberjogi szervezetek segítése útján valósítanak meg.

A színész emellett a Tibeti Alapnak is adományoz, mely a Dalai Lámát és az emigráns kormányt támogatja. A Dalai Lámával egyébként a 67 éves Gere hosszan tartó, jó barátságot és mester-tanítványi viszont ápol, melyről bővebben egy korábbi Lion’s Roar interjúban is beszámolt.

Stephen Chernin/Getty Images

The Hollywood Reporter

Lion’s Roar

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az