Főoldal > Segítség a Japánban élő vietnámiaknak

Segítség a Japánban élő vietnámiaknak

Templomi segítséget kapnak a rászoruló vietnámiak Japánban. A világjárvány sok vietnámi családot és Japánban dolgozó munkavállalót vágott el egymástól, így buddhista templomok ajánlották fel a segítségüket.

Egy Kelet-Japánban, Naszusiobara városában élő 43 éves vietnámi apáca, Thich Tam Tri, egy külön templomot is nyitott, amelynek célja a megélhetésükért és lakhatásukért küzdő vietnámi munkások támogatása. A japánban élő vietnámiak különösen nehéz helyzetben találták magukat a járvány kitörése után. Sokan vesztették el az állásukat és ennek következtében a lakhatásukat, viszont mivel Japán az egyike azoknak az országoknak, ahol a legszigorúbb járványügyi szabályozást vezették be, sokuk nem tudott hová menni. A maradás és a hazatérés is egyaránt komoly nehézségekbe ütközik. Ebben nyújt segítséget Thich Tam Tri.

Az új templom, a Tocsigi Daiondzsi, egyfajta menedékül szolgál a betérőknek, továbbá segítséget is nyújt munkát, szállást keresni, illetve a hazatéréshez.

De nem ez az első templom, amit a vietnámi apáca alapított. Ezt megelőzően, 2018-ban, Tokió északi részén már alapított egy templomot, azt is kifejezetten a vietnámi honfitársai megsegítésére. Itt, a Hondzsó templomban, a segítséget kérők száma megtriplázódott az elmúlt négy évben, rámutatva a támogatás szükségességére.

„Egyre több vietnámi ember kerül szorult helyzetbe Japánban, mivel nincs hová menniük. Azt szeretnénk, ha a templom egyfajta menedékként nyújtana támogatást ezeknek az embereknek” – jegyezte meg Thich Tam Tri.

Tam Tri már a világjárvány előtt is támogatta és segítette a Japánban élő vietnámiakat. A munkanélkülieknek időleges támogatást nyújtott, vagy esetenként a Vietnámba való hazaköltözésben segített. A járvány kitörése miatt azonban sokan az országban ragadtak a szigorú utazási korlátozások miatt. A Hondzsó templom menedékházai annak idején húsz fő elszállásolására voltak tervezve, de mára a súlyosbodó helyzet miatt alkalmanként akár 60-70 ember is lakja azokat.

Szerencsére a templom külső segítséget is kap időnként. Ilyen nagylelkű felajánló a Kodairában, Tokió külvárosában élő 72 éves Micsió Tomita, aki az egyik észak-tokiói házát ajánlotta fel használatra a templomnak. A házat eredetileg bérbe adta a japán úr, de mivel a bérlője meghalt, az ingatlan már hosszú ideje lakatlanul állt. Tomita úr így nyilatkozott, hogy miért döntött a vietnámiak megsegítése mellett. „Nagyon meghatott, ahogy ezek a fiatalemberek teljes erőbedobással vetik bele magukat a munkába, ráadásul egy idegen országban. Mivel látom, hogy manapság milyen nehéz dolguk van ezeknek a fiataloknak, úgy gondoltam jó lenne, ha  hasznát tudnák venni a házamnak.”


A kihasználatlanság miatt kissé elvadult kertet főleg vietnámi önkéntesek segítségével megtisztították, ezután vehette használatba a templom. Ho Van Kha, a 27 éves vietnámi, aki a járvány miatt veszítette el a munkáját, szintén kivette a részét az ingatlan helyreállításában: „- Bár sok a kedves japán ember, megkönnyebbültem amikor találtam egy olyan helyet, ahol a vietnámiak együtt tölthetik az időt miközben segítik is egymást.”- mondta.

Thich Tam Tri-t egyedülálló édesanyja nevelte a vidéki vietnámban. A kislány hét évesen lett apáca. Később Japán nyelvet tanult az egyetemen, 2001-ben pedig Japánba költözött további buddhista tanulmányai miatt. A 2011-es hatalmas pusztítást okozó cunami hatására fordult a rászoruló vietnámiak segítése felé. A tevékenysége kiterjesztéseként a Japánban elhunyt vietnámiak méltó temetési szertartásával, és a maradványok hazajuttatásának lebonyolításával is ő foglalkozik.

Elmondása szerint az elmúlt időszakban nagyon megnőtt az öngyilkosságok száma. „Ennek oka lehet az a stressz, amit a koronavírus-járvány alatti élet jelent egy idegen országban” – mondta.

A vietnámiak a leggyorsabban növekvő számú kisebbség Japánban 2019 óta, még az addig legnépesebbnek számító kínai kisebbséget is megelőzték. Jobb élet és nagyobb fizetés csábította a vietnámiakat, főleg a fiatalokat Japánba, de sokaknak csalódniuk kellett. Vagy a munka nem vált be, vagy a munkaközvetítő ügynökségek magas díjai terhelik meg őket túlságosan. A Japán Bevándorlási Hivatal 2020-as adatai szerint majdnem 450,000 vietnámi él japánban, ami tízszeres növekedés a tíz évvel azelőtti adathoz képest.

 

Forrás –Buddhistdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a