Főoldal > Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe. A fesztivált a Patan Durbar téren, a kathmadu-völgyi négy királyi palotának helyet adó tér (Durbar Squares) egyikén tartották. Ez a helyszín minden ötödik évben ad otthont a szertartásos ünnepnek.

A hívek kígyózó sorokban állva vártak a sorukra, hogy felajánlásokat tehessenek az így összegyűlt Buddha szobroknak. “Az alamizsna felajánlás fontos. Az alamizsna felajánlások között a Mahádán (Nagy adakozás) különösen fontos. Amíg a ‘dán’  (dána; adakozás serk.) lépései és folyamata be nem fejeződik, addig nem mutatják be.” – mondta Hira Ratna Badzsrácsárja, az egyik Patani lakos, aki a patani vihárának is tagja.

A Szamjak Mahádán ünnepre évente Bhaktapur-ban kerül sor, öt évente költözik lalitpurba és 12 évente egyszer Kathmanduban, a fővárosban rendezik meg, ahova összesen 126 Buddha szobrot gyűjtenek össze.

“A Mahádán itt négy éb letelte után, az ötödikben ülik meg. Mind a 18 vihára Lalitpurból, Bhaktapurból, Kathmanduból és Kirtipurból ezen a helyen gyűlik össze. Az ideszálított és kiállított istenségek száma összesen 140 körül van” – tette hozzá Badzsrácsárja. 

Ilyenkor a Hiranja Varna Mahávihár, a legnagyobb Lalitpurban, meghívja a többit Kathmanduból, Bhaktapurból, Kirtipurból, Csovárból, Bungamatiból és más helyekről, és alamizsnafelajánlást tesz nekik. Az alamizsnálkodás arra ösztönzi az embereket, hogy önzetlen és együtérző életet éljenek, ezt hívják Szamjak Mahádán-nak. 

A két napos fesztivál alatt az élet számos területéről érkeznek buddhista hívek, hogy pénz- illetve gabona-felajánlásokat tegyenek. 

Az ünnepet már több mint hét évszázada tartják Lalitpurban. A hagyomány szerint először, a nepáli lunáris naptár, a Nepal Sambat szerinti 135. évben kezdték, ami i.sz. 1015-nek felel meg. Ez a Liccshávi-korszak  Nepáli ősi történelemében. Az fesztivál eredete a legenda szerint az, amikor egy, a tönkremenés határán lévő kereskedő végső kétségbeesésében meghívta a környező kolostorok Buddha szobrait egy lakomára. Ez a legendás esemény VI. századra tehető, Brish Dév király uralkodási idejére. 

Később, 1653-ban egy hasonló esemény zajlott le. Ekkor egy kathmandui férfi szervezett egy lakomát, amire meghívta Pratap Malla királyt is. Az adakozás ünnepét azóta is tartják a környékbéli településeken, ahogy arról régi feliratok is tanúskodnak. 

A hagyományoknak megfelelően a hívek által fenntartott vihárák ötévente, négy éves kihagyásokkal megrendezik a fesztivált, ahol alamizsnafelajánlásokat tehetnek a reésztvevők. 

Eredetileg, 1805-ig, a Mahá Dán fesztivál évente rendezték meg. Ahogy azonban a szamjak guthik, a fesztivál lebonyolításáért felelős vallási vezetők egyre nagyobb nehézségekkel találták magukat szembe a forrásokat illetően, a fesztivált már csak fél évtizedente egyszer rendezik meg. 

 

Forrás – ANI News

YouTube/ANI News

A felhasznált képek a 2020-as fesztiválon készültek, Monika Deupala munkái, Nepal Times

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.