Főoldal > Szemétszedési kampány Bhutánban

Szemétszedési kampány Bhutánban

A bhutáni Nemzeti Környezetvédelmi Bizottság (National Environment Commission – NEC) és más civil társadalmi szervezetek nagytakarítási akciót szerveztek három helyszínen is Bhutánban. Ezzel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a felelős és fenntartható hulladékgazdálkodás fontosságára.

kép – Kuensel Online

Az akcióban közel ezer önkéntes vett részt, közülük 487-en deszup-ok. A deszupok (de-suup) azaz a békeőrök, Bhután képzett, szükség esetén azonnal bevethető önkéntes segítői. A deszup hálózatot Dzsigme Kheszár Namgyel Vangcsuk az ötödik bhutáni király hozta létre 2011-ben. A cél az önkéntesség szellemének erősítése a társadalomban, valamit a közösségi felelősségvállalás népszerűsítése. A királyi kezdeményezés sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy jelenleg az békeőrök száma meghaladja a 22 ezer főt, ami az ország alig 800.000-es lakosságához képest óriási arány. 

V. Vangcsuk király és a deszupok – kép – Daily Bhutan

A deszupok saját mobilalkalmazás segítségével szükség esetén azonnal riaszthatóak. A jellegzetes narancssárga ruhás önkéntesek mentési feladatokat látnak el természeti katasztrófák esetén, de a világjárvány által okozott problémák kezelésében is vezető szerepet játszottak. Kiemelt feladataik közé tartozik még a környezetvédelemben való aktív részvétel. Ennek része volt ez az akció is.

Deszup logo – kép – Daily Bhutan

Nem ez volt az első ilyen kampány és nem is az utolsó. A jelenlegi akciót egy hónapig fogják folytatni, majd utánna rendszeresen ellenőrzik a takarítás utáni helyzetet. A szemetelőket szigorúan meg fogják büntetni.

Sajnos Bhutánt is elérték a hulladékgazdálkodási problémák, részben a lakosság gondatlansága és a hatóságok felületessége, illetve a meglévő szigorú törvények be nem tartatása miatt. A lakosság felelőségérzetének erősítése is feladata a békeőröknek. Ezért a takarításon kívül oktatói, felvilágosító munkát is végeznek az emberek körében. 

Szönam P. Vangdi, a NEC titkára elmondása szerint Bhután naponta 172 tonna hulladékot termel, és ennek 45 százaléka konyhai hulladék. A fokozódó probléma láttán ő is fontosnak tartja az emberek érzékenyítését: “Szemléletmódbeli változásra van szükség. Csak akkor lehet sikereket elérni, ha az emberek elkezdik vállalni a felelőséget a saját hulladékukért.” A NEC az újrahaszonsítás fejlesztésére törekszik, ezt az elvet kívánják a gazdaság hulladékgazdálkodási alapjának is megtenni. “A NEC megpróbálja a konyhai hulladékot biogázzá alakítani. A műanyagot újrahasznosítani”.

A kormány környeztvédelmi politikájának komolyságát jelzi, hogy Bhutánban már 1999-ben betiltották a műanyagok használatát egyszer. A Kereskedelmi Minisztérium megtiltotta a műanyag csomagolóanyagok, szatyrok, műanyagpoharak stb. használatát, a velük való kereskedelmet. A törvény betartása azonban az illletékes hatóságok erőfeszítése ellenére is máig komoly kihívást jelent. A probléma kezelésére a hatóságok a NEC-kel egyzetetve úgy döntöttek, hogy megerősítik a tilalmat. A szigorú korlátozó jogszabály 2019. április 1-én hatályba is lépett.

 

Forrás:

Kuensel online

Daily Bhutan

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó