Főoldal > Szemétszedési kampány Bhutánban

Szemétszedési kampány Bhutánban

A bhutáni Nemzeti Környezetvédelmi Bizottság (National Environment Commission – NEC) és más civil társadalmi szervezetek nagytakarítási akciót szerveztek három helyszínen is Bhutánban. Ezzel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a felelős és fenntartható hulladékgazdálkodás fontosságára.

kép – Kuensel Online

Az akcióban közel ezer önkéntes vett részt, közülük 487-en deszup-ok. A deszupok (de-suup) azaz a békeőrök, Bhután képzett, szükség esetén azonnal bevethető önkéntes segítői. A deszup hálózatot Dzsigme Kheszár Namgyel Vangcsuk az ötödik bhutáni király hozta létre 2011-ben. A cél az önkéntesség szellemének erősítése a társadalomban, valamit a közösségi felelősségvállalás népszerűsítése. A királyi kezdeményezés sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy jelenleg az békeőrök száma meghaladja a 22 ezer főt, ami az ország alig 800.000-es lakosságához képest óriási arány. 

V. Vangcsuk király és a deszupok – kép – Daily Bhutan

A deszupok saját mobilalkalmazás segítségével szükség esetén azonnal riaszthatóak. A jellegzetes narancssárga ruhás önkéntesek mentési feladatokat látnak el természeti katasztrófák esetén, de a világjárvány által okozott problémák kezelésében is vezető szerepet játszottak. Kiemelt feladataik közé tartozik még a környezetvédelemben való aktív részvétel. Ennek része volt ez az akció is.

Deszup logo – kép – Daily Bhutan

Nem ez volt az első ilyen kampány és nem is az utolsó. A jelenlegi akciót egy hónapig fogják folytatni, majd utánna rendszeresen ellenőrzik a takarítás utáni helyzetet. A szemetelőket szigorúan meg fogják büntetni.

Sajnos Bhutánt is elérték a hulladékgazdálkodási problémák, részben a lakosság gondatlansága és a hatóságok felületessége, illetve a meglévő szigorú törvények be nem tartatása miatt. A lakosság felelőségérzetének erősítése is feladata a békeőröknek. Ezért a takarításon kívül oktatói, felvilágosító munkát is végeznek az emberek körében. 

Szönam P. Vangdi, a NEC titkára elmondása szerint Bhután naponta 172 tonna hulladékot termel, és ennek 45 százaléka konyhai hulladék. A fokozódó probléma láttán ő is fontosnak tartja az emberek érzékenyítését: “Szemléletmódbeli változásra van szükség. Csak akkor lehet sikereket elérni, ha az emberek elkezdik vállalni a felelőséget a saját hulladékukért.” A NEC az újrahaszonsítás fejlesztésére törekszik, ezt az elvet kívánják a gazdaság hulladékgazdálkodási alapjának is megtenni. “A NEC megpróbálja a konyhai hulladékot biogázzá alakítani. A műanyagot újrahasznosítani”.

A kormány környeztvédelmi politikájának komolyságát jelzi, hogy Bhutánban már 1999-ben betiltották a műanyagok használatát egyszer. A Kereskedelmi Minisztérium megtiltotta a műanyag csomagolóanyagok, szatyrok, műanyagpoharak stb. használatát, a velük való kereskedelmet. A törvény betartása azonban az illletékes hatóságok erőfeszítése ellenére is máig komoly kihívást jelent. A probléma kezelésére a hatóságok a NEC-kel egyzetetve úgy döntöttek, hogy megerősítik a tilalmat. A szigorú korlátozó jogszabály 2019. április 1-én hatályba is lépett.

 

Forrás:

Kuensel online

Daily Bhutan

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az