Főoldal > Szentpétervár fő kolostora segítséget kér a járvány alatt

Szentpétervár fő kolostora segítséget kér a járvány alatt

A Gunzecsojnej Dacan, az oroszországi Szentpétervár fő történelmi kolostora április 26-án segítséget kért a globális koronavírus elleni küzdelemben. Az üzenetüket a honlapjukon és a Facebook oldalukon hozták nyilvánosságra, amiben feltárták a nehézségeiket, hogy a kolostor lámái milyen nehézségekkel kénytelenek szembenézni az utóbbi hetekben az országos lezárásoknak köszönhetően.

A Gunzecsojnej Dacan lámái   A kép forrása

A Gunzecsojnej Dacan 1909-15 között épült Szentpéterváron, első buddhista templomként Északnyugat-Oroszországban Őszentsége a 13. Dalai Láma, Thupten Gyacó (1876-1933) és a burját Agvan Dorzsijev Láma (1853/4–1938) irányításával. A templomot a vadzsrajána buddhizmus gelug iskolája tudósainak és tanulóinak a Dharma-gyakorlatai számára alapították. Éveken át emberek ezreinek voltak a segítségére, de a jelenlegi krízis közepette most a lámák kényszerülnek segítségkérésre.

 

A karanténintézkedéseket március végén vezették be Oroszországban, teljesen leállítva a templomi szolgálatokat és arra kényszrítve őket, hogy zárják be kapuikat a látogatók előtt. Ennek eredményeképpen a Gunzecsojnej Dacan vezetőjének, Buda Balzsijevics Badmajevnek (Dzsampa Donyed Láma) és lámatársainak számos nehézséggel kell szembenézniük, kezdve a számlák befizetésétől a templom és az ott dolgozók alapvető szükségleteinek kielégítéséig. Köztudott, hogy egy ilyen nagy kolostorkomplexum fenntartása és üzemeltetése Szentpéterváron komoly költségekkel jár.

 

A kolostor rendszerint látogatókat fogad Oroszország és a világ minden részéből, akik folyamatos segítséget nyújtanak és ellátást biztosítanak. A lámák napi imagyakorlatokat tartanak és támogatják az embereket különböző problémáik megoldásában, kezdve a betegségektől a napi gondokig, még a várandós hölgyeknek is segítenek. A koronavírus járvány közepette a szerzetesek a járványügyi előírások betartására buzdítottak mindenkit arra, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és hogy használják fel a társadalmi elszigeteltség ezen időszakát a spirituális gyakorlásra.

 

 

A Gunzecsojnej Dacan Szentpétervárott    A kép forrása

 

Március 28-a óta, amikor Oroszországban bejelentették a munkaszüneti héttel járó karantént, a Gunzecsojnej Dacan hivatalosan is bezárt a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Az imákat, a huralokat, továbbra is megtartják a templomban, azonban látogatók nélkül. A lámák továbbra is olvassák a különleges szent szövegnek, a Negatív okok megszüntetésének öt szútráinak (burját: Taban Harjulga) imáit a vírus elleni védekezés céljából. A szöveg egyesíti az öt hatalommal rendelkező női istenséget: Szitápatrát, Pradnyápáranitát, Zöld Tárát, Fehér Tárát és Szimhamukhát, és eredetileg arra volt hivatva, hogy megszüntesse a betegséget, az akadályokat, a rossz álmokat, negatív gondolatokat, káros hatásokat és így tovább.

 

Március 30-tól a dacan még a lámák és szerzetesek előtt is bezárta kapuit és minden online eseményt, tanfolyamokat és előadásokat, túrákat éppúgy, mint az egykor a kolostor területén tartott napi szolgáltatásokat törölték. Egy héttel később a napi imagyakorlatot újraindították online közvetítés formájában, és a videók meg is tekinthetők a dacan Youtube csatornáján.

 

E történelmi buddhista kolostor anyagi támogatása közvetlenül is lehetséges a honlapjukon keresztül. A Gunzecsojnej Dacan lámái őszinte hálával fogadnak minden adományt ezekben a nehéz időkben.

 

 

Írta: Ljudmila Klaszanova, Buddhistdoor Global 2020. április 29.

Fordította és szerkesztette: Fenyvesi Róbert

Forrás

A kolostor Youtube csatornája és honlapja

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal