Főoldal > Szerzetesek is támogatják a szexuális felvilágosításról szóló kampányt Bhutánban

Szerzetesek is támogatják a szexuális felvilágosításról szóló kampányt Bhutánban

Bhutánban, ebben a kis buddhista himalájai királyságban máig tabutéma, de legalábbis zavarba ejtő dolog bármiféle szexualitással kapcsolatos témát szóba hozni. Illetlenségnek számít a menstruációs higiénéről, a fogamzásgátlásról, a PAP-tesztekről, a családtervezésről beszélni, de legfőképp a nemi erőszakról. Az elhallgatásnak és az ezt kísérő bizonytalanságnak a következménye, hogy a lakosság nagy része igen aluledukált ebben a fontos kérdésben.

Ennek kíván véget vetni egy átfogó felvilágosító kampány, amelynek az élére állt maga az anyakirályné, Őfelsége Gyaljum Szenge Csöden Vangcsuk is. A királyné egyben az ENSZ Népesedési Alapjának a jószolgálati nagykövete is, 2020-ban lett az ENSZ Népesedési Díjának birtokosa. A mozgalom nem kizárólag, de első sorban a nőket illetve lányokat célozza meg felvilágosító munkájával. A társadalmi felvilágosításra irányuló kezdeményezést a bhutáni vallási vezetők is támogatják. A Zhung Dracang, a bhutáni központi szerzetesi testület egyik tagja, Löpon Serab Dordzsi részt is vett egy képzési programban, amit az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapja (UNFPA) szervezett. „Mára megváltozott a szerzetesek gondolkodásmódja is. Ma már szabadon megvitatnak olyan kérdéseket, mint például a nemi erőszak, amit eddig szigorúan magánügynek tekintettek” – mondta.

Bhután vezető lapja, a Künszel (Kuensel) egy márciusi vezércikkben számolt be a témáról, ezen belül a felszámolni kívánt tévhitekről: „A menstruáció a nők számára rendkívül nagy kihívást jelent a különféle tévhitek és tabuk miatt. Ilyen hiedelmek például, hogy a nőknek a menstruációs időszakban nem szabad templomba menniük, vagy hogy a ilyenkor a nőket gonosz szellemek szállják meg. Az olyan menstruációs higiéniai gyakorlatok, mint az újrahasznosítható betétek szárítása, szintén szégyenletes téma a serdülő nők körében. A menstruációval kapcsolatos tájékoztatásnak az általános szexuális felvilágosítás részét kell képeznie. A menstruációs egészséggel és stigmáiról szóló beszélgetések mellett egy szélesebb körű, más szexuális stigmákra, mint például a homoszexuálisok vagy a transzneműek jogai is ki kell terjednie. A kormányzatnak épp úgy, ahogy a nem kormányzati, illetve az ifjúsági szervezeteknek ki kell állniuk a menstruációs felvilágosítás mellett valamennyi szexuális diszkriminációval szembesülő marganizált ember jogaiért is.”


Szerzetesek edukálnak / Fotó: unfpa.org

A mozgalom a kisz számú szerzetesnők kezdeményezésére indult, akik rendkívül fontos szerepet töltenek be a szexuális felvilágosítás előmozdításában és az ehhez tartozó tudás átadásában. A felvilágosításban a legtöbb feladatot a szerzetesnők alapítványa a Bhutáni Apácák Alapítvány (Bhutan Nuns Foundation – BNF) vállalja magára. Az alapítvány eredetileg a buddhista szerzetesnők mindennapi életminőségének javítására, a felsőoktatáshoz való hozzáférésük támogatására jött létre. De a BNF nem maradt kolostori intézmény, nyitott a világi lányok és asszonyok felé is. Őket is támogatják oktatási programokkal, de a vidéki falvak gazdasági életben maradását ösztönző programjaik is vannak. Feladatuknak tartják továbbá a buddhista hagyományok megőrzését a gyorsan fejlődő kis királyságban.

A szerzetesnők döntő szerepet játszottak azáltal, hogy olyan fontos ismereteket adtak át a vidéki nőknek, mint a PAP-tesztek és a menstruációs higiénia, a fogamzásgátlás, valamint a családtervezés fontossága, és ezzel el is nyerték a közösség bizalmát és tiszteletét.” – mondta Lhamó szerzetesnő.


Őfelsége Gyaljum Szenge Csöden Vangcsuk, az anyakirályné / Fotó: unfpa.org

Az UNFPA az ENSZ egyik ügynökségeként elsősorban népességgel kapcsolatos kérdésekkel, anyai és női jogokkal foglalkozik. Mára több mint 150 országban támogat különféle programokat. Egészségügyi protokollokat és nemzeti egészségügyi stratégiákat dolgozz ki. Emellett a születésszabályozáshoz való hozzáférés, a gyermekházasságok kérdése a nemi erőszak és a női nemiszervek megcsonkításának témáival foglalkozó projektek állnak működésének homlokterében. Bhutánban a szervezet a Bhutáni Apácák Alapítványával közösen tevékenykedik, de a mozgalmat a férfi szerzetesek is aktívan támogatják munkájukkal. A vallási vezetők részvétele nagyban hozzájárult a szexuális -egészségügyi és népességügyi rendszerek kialakulásához főleg az ifjúság edukációján keresztül.

Az UNFPA adatai alapján az anyai elhalálozás 1994-ben még 380 volt 100,000 főre vetítve, ez az adat csökkent 2017-re 89-re. A fogamzásgátló eszközök használata a 2000-es 30,7 százalékról 65,6-ra emelkedett 2018-ra, valamint a születések több mint 95 százalékát ma már szakképzett ápolók részvételével hozzák világra, míg ez az adat 2000-ben még csak 23 százalék volt.


Egy szerzetesnő / Fotó : southasiamonitor.org

„…nagyon várom, hogy átadhassam a tudásomat és módszereimet a közösségnek, amikor imádkozni jönnek a kolostorba” – ezt már Löpon Karma szerzetes mondja, aki egy Dungmin nevű falu kolostorában él. „Szándékom az általános iskolás gyereke felvilágosítása a menstruációs higiéniáról, a kamaszterhességről és az egymás támogatásának szükségességéről” – tette hozzá.

Bhután a két gazdasági és kulturális nagyhatalom, India és Kína közé ékelődött kis himalájai királyság. Az egyetlen megmaradt vadzsrajána buddhista vallású országa. A lakosság több mint 75 százaléka gyakorolja a buddhizmust, annak is a Tibetben Padmaszambhava által meghonosított vadzsrajána irányzatot. Ennek a hagyománynak a Kagyü iskoláját vitte át Bhutánba az ottani vallásalapító, Drukpa Künli, aki után Drukpa Kagyü nevet kapta a bhutáni irányzat. Emellett a vadzsrajána nyingma vonalát is követi a többség.

 

Forrás – Buddhistdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó