Főoldal > Szerzetesnők első közös nyári elvonuláson Srávasztíban

Szerzetesnők első közös nyári elvonuláson Srávasztíban

A buddhizmus 2500 éves története során először fordul elő, hogy 145 különböző országokból származó és más-más hagyományvonalat képviselő szerzetesnő együtt töltse a nyári elvonulását. 

A helyszín Srávasztí, (páli: Szávatthí) ami egy különösen szent hely a buddhisták számára. A szentiratok hagyománya szerint Sákjamuni Buddha itt töltötte életében a legtöbb elvonulását, 25-öt. A legtöbb tanítóbeszédét is itt adta a szerzeteseknek.

 

 

A Buddha és a tanítványai vándorló életmódot éltek, csak az esős évszakban, a vassza alatt gyűltek össze és állapodtak meg, mivel az esők miatt az utak többnyire járhatatlanná váltak. Idén a nyári elvonulás kezdete augusztus 1-ére esett. 

 

 

Az idei elvonulásra többek között az Egyesült Államokból, Tajvanról, Bhutánból, Vietnámból, Indiából, Nepálból, Thaiföldről, Új-Zélandról, Ausztráliából és Franciaországból érkeztek szerzetesnők. 

 

különböző hagyományvonalakat képviselő szerzetesnők az elvonulás nyitószertartásán

Az elvonulás Drikung Kjabgon Csetszang Rinpocse támogatásának jóvoltából jöhetett létre. Ő a Magyarországi Drikung Kagyü Buddhista Egyház szellemi vezetője is, többször járt már hazánkban, közösségük központjában, a zalaszántói Béke Sztúpánál.

 

 

Csesztang Rinpocse álma egy kolostor-templom alapítása Srávasztí történelmi helyszínének közelében, ahol feleleveníthető a Buddha korára visszamenő nyári elvonulás hagyománya.

Addig is az elvonulásnak a Srávasztí Kolostor (Shravasti Abbey) ad otthont. Ez a kolostor az egyik élenjáró a szerzetesnői, azaz a bhiksuní hagyomány újraindításában és ápolásában. A közösség vezetője a teljes bhiksuní felavatásban részesült, tiszteletreméltó Thubten Csödrön.

Az elvonulás helyszíne, Srávasztí Kolostor (Shravasti Abbey)

Az első Csetszang Rinpocse által szervezett program keretében, 2019-ben 108 théraváda szerzetes Mianmárból és Srí lankáról gyűlt össze Srávasztíban közös elvonulásra. 

Az idei, a  szerzetesnői elvonulás, a második ilyen esemény, amit eredetileg 2020-ra szerveztek, de a világjárvány miatt az idei nyáron tartják meg.

 

Forrás – Central Tibetan Administration/tibet.net

Shravasti Abbey

képek – tibet.net

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.