Főoldal > Szikjong Penpa Cering washingtoni látogatása

Szikjong Penpa Cering washingtoni látogatása

A héten Washingtonban tesz látogatást a száműzetésben élő tibeti kormány, a Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration) szikjongja, azaz miniszterelnöke Penpa Cering. Látogatásának célja a  Biden-kormányzat figyelmének felkeltése a kínai kormány jogfosztásaira Tibet területén valamit támogatás kérése a Kínára irányuló nyomásgyakorlásra. 

Szikjong Penpa Cering – kép Politico

Penpa barátságos fogadtatásban részesült Washingtonban. Meghívója a képviselőházi elnök, Nancy Pelosi arra figyelmeztet, hogy ha a washingtoni adminisztráció nem tesz erőfeszítéseket arra, hogy Pekinget az észak-indiai, dharamszalai székhelyű tibeti kormányzattal együttműködjön, akkor a Kína határain belül élő tibetieket kulturális kihalás fenyegeti. 

Kína régóta támadja és aprólékos munkával igyekszik lebontani a tibeti hagyományt, a buddhista vallást, a nyelvet és a kultúrát. Nem a tibeti az egyetlen nép a mai Kína területén élők közül akinek szembe kell nézni az elnyomással. A muzulmán vallású ujgur lakosság akik Hszincsiang tartományban élnek hasonló elnyomással kénytelenek szembenézni. Az ujgur lakosság elleni politikája miatt Pekinget erős nemzetközi kritika veszi körül, emberiség elleni bűncselekményekkel, népirtással vádolják. 

A hivatalos párbeszédet a Központi Tibeti Adminisztrációval Kína tizenkét éve fagyasztotta be, Penpa Cering ennek feloldását követeli. 

“Tudatosítani akarjuk, hogy ami Hszincsiangban történik az egy szint, ami Tibetben az pedig egy másik – mi lassú halált halunk. A kínai elnök, Hszi Csin-ping által ma elfogadott politika teljes mértékben a tibeti és más nemzeti kisebbsége identitásának felszámolására irányul.”

Chris Smith képviselő, a tibetiek jogainak régi szószólója hozzátette: “Amikor az ujgurokról beszélünk nem feledkezhetünk meg a tibetiekről sem, különben Hszi Csin-ping teljesen el fogja pusztítani a tibeti kultúrát.”

Noha Őszentsége a Dalai Láma 2011-ben lemondott minden politikai vezetői szerepéről, a kínai kormány továbbra is “szerzetesruhába öltözött farkasnak” tartja, aki erőszakos felkelést szervez Tibetben. Központi Tibeti Adminisztráció a Dalai Láma lemondása után politikai vezetőt, szikjongot választott. 2021. májusa óta másodikként tölti be ezt a pozíciót Penpa Cering. A kínai kormány a Központi Tibeti Adminisztrációval sem hajlandó semilyen formában sem párbeszédet folytatni.

Penpa kormánya komoly támogatásra számíthat, hiszen erős szövetségesekkel rendelkezik Washingtonban. Az egyik legkomolyabb ilyen támogató Uzra Zeya, a polgári biztonságért, az emberi jogokért felelős államtitkár-helyettes, aki december óta a tibeti ügyek különleges koordinátora is. 27 évet töltött külszolgálatban keleten, komoly ismeretekkel rendelkezik Indiáról és a régióról, így Tibet helyzetéről is. 

Uzra Zeya és Penpa Cering – tibet.net

“Zeya ismeri Indiát, a tibeti kérdést és rendkívül elkötelezett proaktívan is ami a korábbi tibeti különmegbízottakról nem volt elmondható” – mondta Penpa, majd hozzátette: “Államtitkár-helyettesi rangban nagyon sok lehetősége van arra, hogy különböző szinteken találkozzon kínai tisztségviselőkkel, így még ha azok a tibeti ügyek különleges koordinátorával nem is hajlandóak tárgyalni, államtitkár-helettesként különbőző módokon és szinteken vetheti fel a tibeti kérdést.”

Scott Perry képviselő még júniusban nyújtott be egy Tibet függetlenségének elismeréséről szóló törvényt az amerikai kormány számára. A 2022-es évre vonatkozó előirányzatról szóló törvényben, amit Joe Biden elnök már alá is írt, 21 millió dollárt különítenek el a tibeti nyelv, a vallás és a kultúra megőrzésének támogatására. 

Uzra Zeya osztja Penpa Cering meggyőződését arról, hogy szükség van Peking és a Tibeti Kormány közti párbeszéd felvételére. 

“Úgy véljük, hogy egy olyan tárgyaláson alapuló megállapodás, ami a tibetiek tényleges autonómiáját hozza el, hogy megőrizhessék sajátos vallásukat, kultúrájukat és nyelvüket, biztosíthatja a reményt a térség hosszútávú stabilitására. Az Egyesült Államok felszólítja a Kínai Kommunista Párt hatóságait, hogy előfeltételek nélkül kezdjék el újra az értelmes párbeszédet a Dalai Lámával, annak képviselőivel illetve a tibeti közösség demokratikusan megválsztott vezetőivel egy Tibetről szóló tárgyalásos megállapodás létrejöttének érdekében.”

Az Egyesült Államok kormánya a legfelsőbb szinten is kinyilvánította véleményét Tibettel kapcsolatban. Antony Blinken külügyminiszter a tibetiek “szisztematikus elnyomásával” vádolta Kínát. Az elnyomás eszköze például a bentlakásos iskolarendszer. Ebben az oktatási modellben akár 900.000 tibeti 6-18 éves gyerek és fiatal kényszerül részt venni. Itt “eltiltják a vallásuk gyakorlásától és politikai átnevelésnek vetik őket alá” állítja a Tibet Action Institute által készített tanulmány, aminek állításai Zeya szerint “megdöbbentik a lelkiismeretet.”

Szikjong Penpa Cering szerint: “A kínai kormánnyal való tárgyalás nélkül nincs kiút a tibetiek számára.”

Forrás – Politico

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó