Főoldal > Sztúpa bukkant elő a Mekongból

Sztúpa bukkant elő a Mekongból

Turisták százai siettek az észak-thaiföldi Nong Khai-ba, hogy megcsodálják a Mekong folyóból előbukkanó öreg sztúpát. A Phra That Klang Nam sztúpa kb. 700 évvel ezelőtt épült, az akkori Mekong folyó partján. 

A sztúpa a hagyományos thai buddhista krónika, az Urangkhathat szerint a történelmi Buddha csontereklyéit őrzi.

A Mekong, a világviszonylatban is az egyik legnagyobb vízhozamú folyam azonban változtatja az útját. 1847-ben a víz alámosta a sztúpát, ami a folyóba omlott így a Mekong teljesen ellepte azt.

A környeken uralkodó aszály következtében a Mekong vízszintje mostanában annyira lecsökkent, hogy a sztúpa újra a felszínre bukkant. A folyó vízszintje a hatóságok mérései szerint sok helyen az egy métert sem éri el, így a Vízügyi Minisztérium figyelmeztetést adott ki a parthoz közel közlekedő hajósoknak.

Az újra napvilágra került sztúpa azonnal turisták tömegeit vonzotta a helyszínre. Voltak akik a partról csodálták az épületmaradványt, és akiknek lehetőségük nyílt rá, bérelt csónakkal közelítették meg a szent építményt. 

Kép – The Nation/Asia News Network

 

Thaiföldön máig rendkívül nagy hatású a théraváda buddhizmus, a lakosság több mint 90%-a vallja magát buddhistának. A szerzetesek mellett óriási tiszteletnek örvendenek a szent helyek, szakrális épületek, így a sztúpák is. A folyóból most kiemelkedő sztúpa látogatói is főleg zarándokok, akik áhitatuk jeléül sárfányszínű textil kendőkkel borították a szent építményt.

Zarándokok a sztúpánál – kép – The Nation/Asia News Network 

 

A sztúpát megvizsgálta egy regionális művészeti kutatócsoport is a Thaiföldi Turisztikai Hatóság beszámolója szerint. A víz alatti vizsgálat eredményei szerint a sztúpa négyzet alakú, rovátkolt sarkokkal és három részre tört. A szakértők a sztúpa keletkezését a XV. századra teszik, mivel sok, ebben az időszakban épült sztúpára és épületre hasonlít.

 

Forrás – The Strait Times

Asia News Network/The Nation

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó