Főoldal > Tárá istennő 21 avatárja egyetlen kilállításon

Tárá istennő 21 avatárja egyetlen kilállításon

Arjun Sawhney és Tania Lefebvre kurátorok több mint három éven át dolgoztak azon, hogy a thangkák szépségét bemutassák a mumbai nagyközönségnek. A kiállítást Tárá, a buddhizmus legfontosabb női istenségének tiszteletére hozták létre. A thangkákat olyan művészek egy csoportja készítette, akik Thimphuban, Bhutánban élnek és alkotnak.

„Egy nagyon közeli barátom, Tania a bhutáni királyi családba ment férjhez. Ő ismertette meg velem ezt a fajta művészetet” magyarázza Arjun.

Tárá egy tantrikus meditációs isten, akit a buddhizmusban és saktizmusban is tisztelnek, mint a 10 Mahávidjá tagját. A bhutáni thangkák a Mahájána buddhizmus legendáit, történeteit és isteneit jelenítik meg.

A thangkák tele vannak szimbólumokkal és utalásokkal. Ez a művészeti forma szigorúan vallásos: minden szimbólumnak és utalásnak meg kell felelnie a buddhista szent iratokban szereplő előírásoknak. A thangkák fontos tanítási eszközként szolgálnak, melyek megvilágítják a Buddha, számos fontos láma, valamint istenségek és bódhiszattvák életét.

A thangka-művészet hihetetlen aprólékossága és kidolgozottsága miatt nem könnyű foglalkozás, és egyre kevesebb bhutáni szerzetes és művész dolgozik vele. Kimondhatjuk, hogy kihalóban van ez a művészet, melyet a királyi család támogatása tart csak életben, akik a kormányzati épületekbe és a palotákba rendelnek a művekből. „Ez az első alkalom, hogy a thangka mesterei az országukon kívüli kiállításra alkottak műveket” mondja Arjun.

 

Együttműködés Sussanne Khannal

“Sussanne-nek már két Tárá thangkája is van, és rajong a formáért és a karakterért. Nagy örömmel segített elhozni a kiállítást a mumbai közönségnek” mondja Arjun.

A thangkák megvásárolhatók, mind a 23-at hazavihetik a kiállítás látogatói. A vásznak 150×120 centiméteresek, kivéve kettőt, amelyek 230×150 centisek. „Azt szeretnénk, hogy olyan otthonokba kerüljenek, ahol becsülik ezt a formát, a istenséget és az energiáját” fejtegeti Arjun, és hozzáteszi: „Mindegyik festményt egy kézzel készült szobor is ábrázolja, amely agyagból készült, és földszínekkel festettük majd mázoltuk őket.”

Interior designer Sussanne Khan personally owns two thangkas and is co-presenting the exhibition with Simran Lal, Good Earth
Sussanne Khan belsőépítésznek két thangkája van, és Simran Lallal közösen rendezte a kiállítást (Balra); Tara istennő Zyengyi Mithubma thangka avatárja (Jobbra) 

“The Tasting Room lends itself very well to this exhibition because it's old school. The restaurant sports high ceilings and the atmosphere is smoky,” muses Arjun.

Az étterem (The Tasting Room) stílusa és nagy belmagassága is remek helyszínné teszi a kiállítás számára.

Forrás: Architectural Digest
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó