Főoldal > Távol-Keleti Filmnapok a Puskin moziban – Programajánló

Távol-Keleti Filmnapok a Puskin moziban – Programajánló

Ázsiai nyarat tart a Puskin mozi július közepén! Műsoron a közelmúlt néhány távol-keleti sikere – és az örök klasszikus Oldboy!

A Távol-Keleti Filmnapokat július 13-19. között rendezik. A fesztivál programja:

 

Július 13. csütörtök

Bolti tolvajok – Manbiki kazoku/Shoplifters 18:00

krimi/dráma 2018. 121 perc, magyar felirattal

rendező: Hirokazu Koreeda 

Oszamu és a fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek…

Forgatókönyv: Hirokazu Koreeda

Bemutatás időpontja: 2023. július 13.

Forgalmazó: Cirko Film

Színes

Készítő országok: japán

 

jegyvásárlás

 

A naplemente ragyogása – Hikari/Radiance 20:30

romantikus dráma 2017. 101 perc, magyar felirattal

rendező: Naomi Kawase

Miszako látássérültek számára ír audionarrációt filmekhez, hogy ők is megélhessék a mozi élményét. Egy vetítésen megismerkedik Nakamorival, a világhírű fényképésszel, aki lassanként veszíti el a látását. Nakamori fotóinak segítségével Miszako úgy érzi, a saját múltjába repül vissza.

Forgatókönyv: Naomi Kawase

Bemutatás időpontja: 2023. július 13.

Színes

Készítő országok: japán-francia

 

jegyvásárlás

 

Július 14. péntek

Oldboy 18:00

misztikus akció-dráma thriller 2003. 120 perc, magyar felirattal

rendező: Chan-wook Park

A ’80-as évek végén, Oh Dae-soo-t, a teljesen átlagos családapát elrabolják saját háza elől és évekig fogva tartják egy privát cellában, ahol az egyetlen kapcsolatot a külvilággal egy televízió jelenti számára. Így szerez tudomást róla, hogy feleségét megölték és a rendőrség őt gyanúsítja. Értelmetlen és érthetetlen fogvatartása a kezdeti kétségbeesés után eltökélt belső bosszúvá érik. 15 évvel később szabadul, mindenféle magyarázat nélkül. Oh Dae-soo-t megkeresi az a személy, aki valószínűleg minden balszerencséjének okozója és azt javasolja, hogy találja meg, ki és miért tartotta fogva annyi éven át. A rémálom folytatódik Oh Dae-soo számára.

Forgatókönyv: Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi, Chan-wook Park, Joon-hyung Lim, Jo-yun Hwang, Chun-hyeong Lim

Bemutatás időpontja: 2023. július 14.

Forgalmazó: ADS Service Kft.

Színes

Készítő országok: dél-koreai

 

jegyvásárlás

 

Vezess helyettem – Doraibu mai kā/Drive my car 20:30

filmdráma 2021. 179 perc, magyar felirattal

rendező: Hamagucsi Rjúszuke

Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban.

A Vezess helyettem főhőse, a színész-rendező Kafuku Juszuke két éve veszítette el feleségét, de még mindig nem volt képes feldolgozni a tragédiát. Egy színházi fesztivál felkérésére Hirosimába utazik, hogy színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Ellenkezése dacára, a fesztiváltól egy női sofőrt kap, a visszahúzódó Miszaki személyében. Egyre több időt töltenek egymással, a beszélgetéseiknek köszönhetően pedig mindketten végre szembe nézhetnek saját traumáikkal, hogy továbbléphessenek az életben.

Oscar-díj jelölés 2022:
A legjobb film
A legjobb nemzetközi film
A legjobb rendezés
A legjobb adaptált forgatókönyv

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2021:
A legjobb forgatókönyv díja
FIPRESCI-díj
Az Ökumenikus Zsűri díja

jegyvásárlás

 

Július 15. szombat

A fiú és a szörnyeteg – Bakemono no ko 18:00

animációs film 2015. magyar felirattal

rendező: Mamoru Hosoda

Egy fiatal fiú egyedül kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, egy medveszerű harcossal, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának. A fiú követi a mogorva szörnyeteget a fantasztikus világba, amelyből az érkezett, hogy hosszú évek munkájával a nyomdokaiba léphessen.
Mamoru Hosoda legújabb filmje méltó a japán alkotó korábbi filmjeihez, melyek az elmúlt tíz évben rendre az Anilogue fesztiválon debütáltak. A fiú és a szörnyeteget hazájában már több mint hárommillióan látták.

Forgatókönyv: Mamoru Hosoda

Bemutatás időpontja: 2023. július 15.

Forgalmazó: Mozinet

Színes

Készítő országok: japán

 

jegyvásárlás

 

A szobalány – Ah-ga-ssi 20:30

történelmi 2016. 144 perc, magyar felirattal

rendezte: Park Chan-Wook

„Ez a film sokkal tarantinósabb, mint bármi, amit eddig alkottam.” – jegyezte meg Quentin Tarantino az Oldboyról, Park Chan­wook koreai rendező korábbi kultfilmjéről. A rendező ezúttal A szobalány című mozival szögez minket a székbe: a fülledt és feszült, egyúttal lenyűgözően látványos mozi még a legedzettebb nézőknek is tartogat meglepetéseket!

A szobalány az 1930­as évek Koreájában játszódik, a japán megszállás éveiben. Egy pénzéhes szélhámos felbérel egy ifjú zsebtolvajnőt, hogy egy japán úrnő szobalányaként férkőzzön annak a bizalmába, így segítve, hogy a férfi megszerezze a nő pénzét. A különösen csavaros történetben a két gyönyörű nő erotikus fantáziái szépen lassan valóra válnak, és a szerelmi háromszög résztvevőinek választaniuk kell, ki mellé állnak az érdekektől hemzsegő harcban.

Park Chan-wook korábban Berlinben Arany Medvét, Velencében Kis Arany Oroszlánt, Cannes-ban pedig a Zsűri Díját és a Nagydíjat egyaránt elnyerte. Legújabb mozija csavaros erotikus thriller, amellyel ismét a cannes-i versenyprogramban mutatkozott be a világ előtt. A film nemcsak fordulatokban gazdag történetével, de magas művészi színvonalú megvalósításával is felhívta magára a figyelmet, a látványtervezője Vulcan-díjat nyert a fesztiválon.

Forgatókönyv: Chung Seo-Kyung, Park Chan-Wook

Bemutatás időpontja: 2023. július 15.

Forgalmazó: Mozinet

Készítő országok: dél-koreai

 

jegyvásárlás

 

Július 16. vasárnap

Élősködők – Parasite 18:00

dráma 2019. 132 perc, magyar felirattal

rendező: Bong Joon-ho

A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők.

Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll, akik mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát.

Oscar-díj 2020: A legjobb film; A legjobb rendezés; A legjlobb nemzetközi film; A legjobb eredeti forgatókönyv

Arany Glóbusz-díj 2020: A legjobb idegen nyelvű film

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2019: Arany Pálma

Forgatókönyv: Bong Joon-ho

Bemutatás időpontja: 2023. július 16.

Forgalmazó: Mozinet

Színes

Készítő országok: dél-koreai

 

jegyvásárlás

 

A titokzatos nő – Heojil kyolshim/Decision to leave 20:30

dráma 2022. 138 perc, magyar felirattal

rendező: Park Chan-Wook

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2022:
A legjobb rendező díja

Hae-jun nyomozó egy mélybe zuhant sziklamászó ügyén dolgozik. Az eset felgöngyölítése során megismerkedik a titokzatos és vonzó özveggyel, Seo-rae-val. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Hae-jun az ösztönei helyett egyre inkább az érzéseire hallgat, átlépve a szakmai határokon. Egy évvel az ügy lezárása után ismét keresztezik egymást az útjaik, és a detektívnek a megoldatlan bűnügy mellett saját elfojtott érzéseivel is szembe kell néznie.

Park Chan-wook, az Oldboy és A szobalány alkotója a legújabb filmjében szenvedéllyel és intrikákkal teli rejtélyhez invitál. A titokzatos nő-ért a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta.

Forgatókönyv: Jeong Seo-kyeong, Park Chan-wook

Bemutatás időpontja: 2023. július 16.

Forgalmazó: Mozinet

Színes

Készítő országok: dél-koreai

 

jegyvásárlás

 

Július 19. szerda

Suzume 18:00

animáció 122 perc, magyar felirattal

rendező: Sinkai Makoto

Suzume átlagos 17 éves diáklány egy japán kisvárosban. De egy nap találkozik valakivel, és attól kezdve semmi sem átlagos, ami vele történik. Az ő dolga lesz, hogy megküzdjön a föld alatt élő istenekkel, és megakadályozza, hogy az országszerte létező portálok valamelyikén keresztül a felszíni világba jusson a féreg, amely a földrengéseket okozza. Lehetetlen? Mesebeli? Ilyen tuti nincs? Eddig ő is így gondolta. De megismerkedik a jóképű sráccal, Szótával, akiről nemsokára kiderül, hogy különleges feladata van: ő egy Záró, akinek ki kell üldöznie ebből a világból a gonosz isteneket. Szuzume új barátja társaságában bejárja Japánt, és egyre több támadást kell visszaverniük. Miközben új tájakon járnak, új emberekkel ismerkednek meg, evilági és túlvilági veszélyeket küzdenek le, a lány rájön, hogy nem véletlenül keveredett bele ebbe a kalandba. Talán járt már valaha az egyik titokzatos ajtó túloldalán…

Az új Mijazakiként is emlegetett, különleges tehetségű animeművész a csodás kalandok során valóságos japán tájakra vezeti hőseit.

A mesebelien, izgalmas és misztikus road movie-t a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták!

Forgatókönyv: Sinkai Makoto

Bemutatás időpontja: 2023. július 19.

Forgalmazó: InterCom

Színes

Készítő országok: japán

 

jegyvásárlás

 

Gyújtogatók – Beoning 20:30

misztikus dráma 2018. 148 perc, magyar felirattal

rendező: Chang-dong Lee

A futárként dolgozó Dzsongszu véletlenül belebotlik gyerekkori szomszédjába, a bájos Hemibe. A lány megkéri Dzsongszut, hogy vigyázzon a macskájára, amíg ő távol van. Az utazásból már nem egyedül tér vissza, hanem újdonsült barátjával, a dúsgazdag és titokzatos Bennel, aki egy varázslatos naplemente során felfedi szokatlan hobbiját Dzsongszu előtt…

A filmet Dél-Korea a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra nominálja.

Lee Chang-dong legújabb drámája a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik, amit egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül mutat be. A film az idei cannes-i fesztiválon debütált, ahol a filmkritikusok által odaítélt Fipresci-díjjal jutalmazták, továbbá minden idők legjobb kritikai fogadtatását kapta a fesztivál elmúlt 70 éves történetében. A határon áthallatszó észak-koreai propaganda, a vidéki Korea pusztulásra ítélt melegházai, Miles Davis trombitajátéka vagy a nyüzsgő Szöul újhullámos kávézói mind-mind eszközei annak, hogy elfedjék a háttérben lappangó rejtélyt. Az adaptált Murakami-novella a kiváló színészek – a Walking Deadből már ismert Steven Yeun, vagy az elsőfilmes színésznő, Jong-seo Jeon – játékának és a Kyung-pyo Hong (The Wailing – Kokszongi sirató) által megteremtett gyönyörű képi világnak köszönhetően elevenedik meg a maga teljességében. A korábban íróként is tevékenykedő dél-koreai rendezőlegenda ismét egy felejthetetlen mesterművet alkotott.

Forgatókönyv: Jungmi Oh, Chang-dong Lee

Bemutatás időpontja: 2023. július 19.

Forgalmazó: magyarhangya

Színes

Készítő országok: dél-koreai

 

jegyvásárlás

 

Forrás – Puskin Mozi Távol-Keleti Fimnapok

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a