Főoldal > Tibet a legkevésbé szabad ország a Freedom House jelentése szerint

Tibet a legkevésbé szabad ország a Freedom House jelentése szerint

Március 9-én tette közzé a Freedom House nemzetközi nonprofit szervezet éves “Szabadság a Világban 2023 Indexét” (Freedom in the World Index for 2023). A polgári jogok és a demokratikus intézmények előmozdítása érdekében dolgozó washingtoni székhelyű szervezet jelentésében Tibetet a világ legkevésbé szabad országaként értékeli. 

A megfigyelőszervezet szerint Tibet Dél-Szudánt és Szíriát követi utolsóként a világ legkevésbé szabad országainak listáján. Különösen sajnálatos, hogy ez már a harmadik egymást követő év, hogy Tibet a lista végén szerepel. 

A jelentés szerint Tibet lakosait, tibetieket és kínaiakat egyaránt, alapvető jogaiktól fosztja meg a hatalom. A kínai kommunista kormány kegyetlenül elnyomja a tibetiek szólásszabadsághoz és a másként gondolkodáshoz való jogát.

Összefoglalójában a Freedom House így ír:

“Tibetet a pekingi székhelyű Kínai Kommunista Párt (CCP) kormánya irányítja kínai párttisztviselők kezében lévő helyi döntéshozói hatalmon keresztül. Mind a han kínai, mind a tibeti etnikumú lakosoktól megtagadják az alapvető jogokat, azonban a hatóságok kiemelt szigorral fojtják el a tibetiek körében a másként gondolkodás bármi jelét, úgymint a tibetiek vallási meggyőződésének és a kulturális identitásának bármiféle megnyilvánulását. Az az állami politika, hogy ösztönzik a nem tibetiek Kína más területeiről való elvándorlását és a tibeti etnikumúak kötelező áttelepítését azt eredményezte, hogy idővel a tibeti etnikumúak aránya jelentősen lecsökkent a lakosságon belül.”

Az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága (UN Committee on Economic, Social, and Cultural Rights – OHCHR) március 6-i időszakos felülvizsgálati jelentésében hangsúlyozta, hogy a tibetiek alapvető emberi jogaival kapcsolatos számos kérdés sürgős figyelmet igényel a nemzetközi közösség részéről. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kínai kormány továbbra is folytatja Tibet “kínaiasítására” irányuló politikáját, ezért a világnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie az eseményeket.

Az indiai, delhi-i székhelyű, a tibeti politikai helyzettel foglalkozó kutatóintézet, a Tibeti Jogok Kollektívája (Tibet Rights Collective – TRC) szintén egy jelentésében hangsúlyozta, hogy a Kínai Kommunista Párt újabb lépéseket tett a tibetiek asszimilálására azzal, hogy a Tibeti Autonóm Területen létrehozott egy “Kínai Nemzeti Közösségitudat Építő Kutatóközpontot (“Chinese Nation Community Consciousness Building Research Center”). A központ célja a kínai “nemzeti öntudat” fejlesztése a tibetiek körében, ez pedig azt jelenti, hogy a KKP továbbra is komoly erőfeszítéseket tesz a tibetiek “elkínaiasítására”.

A Freedom House részletes jelentése a logóra kattintva is elérhető:

 

Forrás – Current Affairs

Freedom House

Tibet Rights Collective

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a