Főoldal > Tibet áprilisig zárva

Tibet áprilisig zárva

Februárban kezdődött, április 1-ig tart a beutazási tilalom Tibet területére, ami vonatkozik minden külföldi állampolgárra, így turistákra, újságírókra, nemzetközi jogvédő szervezetek alkalmazottaira és diplomatákra is.

Az intézkedés már rendszeresnek mondható az évnek ebben az időszakában. A kínai kormány nem kommentálta a döntést, de szakértők szerint így szeretné láthatatlanná tenni az elnyomást és elejét venni bármiféle szervezett megmozdulásnak.

Márciusra esik ugyanis két fontos esemény évfordulója, melyek kényelmetlenek a kínai pártvezetésnek. Március 10-én lesz az 1959-es tibeti felkelés 60. évfordulója, melynek folyományaként a Dalai Láma elhagyni kényszerült otthonát és Indiába menekült, ahol a mai napig kénytelen tartózkodni. A kínai uralom elleni tibeti felkelést erőszakos megtorlás és a mai napig tartó szigorú és módszeres kulturális elnyomás követte.

Március 14-én a 2008-as kormányellenes tüntetésekre fognak megemlékezni a tibetiek. Ekkor több tüntetés eszkalálódott lázongássá, melynek során több kínai üzletet megtámadtak. A kínai kormány állítása szerint 18 ember vesztette életét a lázongásban, amit ismeretlen számú tibeti áldozat követett a véres megtorlásban.

A konfliktus eredete az, hogy Kína több, mint 700 évre visszamenőleg részének tekinti Tibetet, amit a másik fél azzal utasít el, hogy ezen időszak alatt autonómiát élveztek és nem voltak kínai fennhatóság alatt.

Tibet területét folyamatosan nagy létszámú rendfenntartó erő felügyeli, akik most lezártak minden útvonalat. Ennek ellenére egész évben nagy a turisztikai érdeklődés Tibet és annak különleges buddhista hagyománya iránt. Kínai források szerint csak a tavalyi évben 33 millió látogató lépett át a tibeti határon, ami több milliárd jüan bevételt jelent a kínai kormánynak. A kínai állampolgárok szabadon utazhatnak Tibetbe, a külföldieknek azonban a kínai vízum mellé egy speciális engedélyt is be kell szerezniük, ha ide szeretnének látogatni.


Forrás: Associated Press

Kapcsolódó