Főoldal > Tibeti képzés indult egy tajvani egyetemen

Tibeti képzés indult egy tajvani egyetemen

Szeptember 11-én megkezdődött az oktatás a tajvani Hszuan Csuang Egyetem (Hsuan Chuang University) első tibeti szakán. 

Mint az ismeretes mára nagyon feszültté vált a kapcsolat a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan között. A kommunista Kína saját részének tekinti a szigetországot, az pedig teljesen függetlennek nyilvánítja magát a kontinentális Kínától. A Kínai Népköztársaságban azonban tabunak számít mind a jelenlegi tibeti politikai helyzet témája, mind a Dalai Láma személye illetve a  tibeti buddhista vallás. Ezért is figyelemre méltó a kezdeményezés, tibeti képzés indítása egy tajvani egyetemen.

A képzés elindításáról még márciusban egyezett meg az 1997-ben alapított buddhista magánegyetem a Tibeti Buddhista Tanulmányok Központjával illetve a száműzetésben élő tibeti kormány által fenntartott helyi Tibet Irodával (Office of Tibet – OoT). 

Csao professzor (b.) átadja a megbízólevelet Kelszang Gyalcen Bava (j.) vezető oktatónak

 

Évnyitóként az egyetem professzora, Csao, miután bemutatta a diákoknak Kelszang Gyalcen Bava vezető oktatót. Ezután átadta meghatalmazását a szak megbízott tanárának. Gyalcen Bava tanár úr meg is kezdte az oktatást. Általános bevezetést adott a hallgatóknak és a megjelent megfigyelőnek Tibet földrajzáról, hagyományairól, vallásáról és jelenlegi politikai helyzetéről. 

A hallgatók

 

A szemeszter sikeres megtartásához és a minőségi oktatáshoz a Tibet Iroda tanárok biztosításával segíti az egyetemet. Geshe Tenzin Namdrol, Geshe Dzsamphel Csözin, Geshe Vangcsuk és Geshe Ha Shin Rinpocse lesznek Gyalcen Bava segítségére a buddhista tárgyak oktatásában. A tanterv szerint nyolc hetesre tervezett szemeszter alatt a szakirány tizenhét hallgatója bővebb betekintést nyerhet a tibeti civilizáció kialakulásába, a buddhista iskolák megjelenésének és tagozódásának történetébe, a tibeti reinkarnációs elképzelésekbe, a kolostori képzés rendszerébe és így tovább. 

A képzés tibeti oktatói

 

Az egyetem és az oktatók már szerkesztik az első félevet követő második szemesztert és annak kurzustárgyait is. 

Forrás – Központi Tibeti Adminisztráció

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a