Főoldal > Több tucat tibetit tartóztattak le Szecsuánban, a Dalai Láma fotói miatt

Több tucat tibetit tartóztattak le Szecsuánban, a Dalai Láma fotói miatt

Több tucat embert tartóztattak le a kínai Szecsuán tartományban azért, mert fényképet birtokoltak a Dalai Lámáról, vagy mert közösségi platformokon vitattak meg társadalmi kérdéseket vagy osztottak meg információkat Tibeten kívüli kapcsolataikkal. A tibetiek spirituális vezetőjének, a Dalai Lámának a fényképe tiltott a nyugat-kínai tartományban.

Tibeti források szerint ezt a törvényt szegte meg az az ötvenhét tibeti, akiket a múlt héten tartóztattak le mert otthonukban tartották a tiltott képeket. A letartóztatások most a Kardze Tibeti Autonóm Prefektúrában, Dza Vonpó településen történtek. A razziasorozat során már korábban is legalább hatvan személyt fogtak le más településeken, így az őrizetbe vettek száma meghaladja a százat.

Az augusztus 25-én kezdődött szigorú ellenőrzések alkalmával a hatóságok házról házra járva kutatják át az otthonokat a tiltott fényképek után kutatva. Egy névtelenséget kérő RFA forrás szerint: „Őszentségéről a dalai Lámáról készült képeket kerestek, valamint a mobiltelefonokat is átnézték olyan üzenetek után kutatva, amit Tibeten kívül élő emberekkel osztottak meg.”

A helyi Dza Vonpó kolostorból most minden tizennyolc év feletti szerzetest behívnak a húszas csoportokban a rendőrségre, ahol nyilatkozniuk kell, hogy soha nem végeztek semmiféle politikai tevékenységet, és a jövőben sem szándékoznak ilyet tenni” – tette hozzá a forrás. A szabályok betartásával a kolostor személyzetének két tagját bízták meg.


Kép forrás: rfa.org

A kínai hatóságok nem csak Dza Vonpóban zaklatják a tibeti lakosságot, hanem Tibet számos más részén is. Mindezt azért teszik, hogy elnyomják a tibetieket, hogy a fiatalok ne ismerhessék meg vallási hagyományaikat, kulturájukat illetve identitásukat

A Dza Vonpóban történő letartóztatások növekvő száma valódi aggodalomra ad okot” – mondta John Jones a londoni székhelyű Free Tibet szervezet egyik vezetője, majd hozzátette: „Megdöbbentett minket ma amikor megtudtuk, hogy legalább ötven tibetit tartóztattak le pusztán azért, mert képeket birtokolnak a Dalai Lámáról.”

A Kínai Kommunista Pártnak semmi köze ahhoz, hogy a tibetiek mit tartanak a telefonjaikon vagy az otthonukban” – folytata. “A Kommunista Pártnak már rég tudomásul kellett volna vennie, hogy nem fogja tudni megfélemlíteni a tibetieket, nem fogják megtagadni a Dalai Lámát és a szabadságukat sem fogják feladni.” Januárban belehalt a rendőrségi kihallgatás során szerzett sérüléseibe egy Tenzin Nyima nevű Dza Vonpóba valósi szerzetes. “Nem akarjuk látni, hogy ez újra megtörténjen” – mondta Jones. „A konfliktusok megoldását akarjuk, ami azt jelenti, hogy a Párt egy lépést hátralép és meghallgatja a tibetieket, ahelyett, hogy kényszerítené őket a saját álláspontjának az elfogadására.”

A tibeti régiókban már korábban szigorú korlátozásokat vezettek be a 2008-as széleskörű tüntetések után. Magát a kolostort 2012-ben vették fokozott rendőri ellenőrzés alá, miután a szerzetesek megtagadták a kínai nemzeti lobogó kitűzését a kolostor tetejére. A kínai hatóságok szigorúan korlátozzák a tibetiek politikai tevékenységét, vallási és kulturális identitásuk kifejezését. Sokukat üldözik, bebörtönzik, megkínozzák vagy egyszerűen megölik.

Forrás – Radio Free Asia

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó