Főoldal > Üdvözöljük az új Oltár-csant!

Üdvözöljük az új Oltár-csant!

A bucudan, a hagyományos házioltár a Japánra jellemző antropomorfizációs őrület legújabb áldozata.

Japánban bármit megszemélyesítenek, és a legvalószínűtlenebb dolgokat alakítják át rajzolt anime-lányokká. Az autók legalább – a rajzolt lányokhoz hasonlóan – beleesnek a „fiatal férfiak által kedvelt dolgok” kategóriájába, de a gomba vagy a pirítóssütő azért már meglepő volt. Most pedig még váratlanabb dolog történt.

Sokak szerint a japán otthon legfontosabb bútora a kotacu, a hősugárzós asztal, de kulturálisan fontosabb a bucudan, vagyis a buddhista oltár. A bucudanon általában a család őseinek hamvai kapnak helyet, valamint vallási kellékek, füstölők és imák az eltávozottak lelkeihez.

A Kadoi Butsuguten nevű cég ilyen, rengeteg japán otthonban fellelhető oltárokat gyárt. Ezeknek általában hagyományos a kinézete, bár van köztük modernebb is. Nemrég a cég úgy döntött, cukibbá kell tenni a bucudanok világát, és egy pályázat keretében kerestek anime-stílusú kabalát. A győztest 51 pályázat közül választották ki.

 

A kiválasztott ez a tökéletes tartású és visszafogottan elegáns ruházatú karakter, akit egy Ina nevű művész alkotott meg. Ő az első megszemélyesített butsudan a Kadoi Butsuguten szerint és ez elég valószínűnek is látszik.

 

A cég reményei szerint a figura felkelti majd a fiatalok érdeklődését a bucudan iránt, hiszen az új generáció sokkal világiasabb gondolkodású, mint elődei. Hogy vajon sikerrel járnak-e, az még a jövő titka.

 

Forrás: crunchyroll.com, Kara Dennison

Fordította: Tari Zsuzsanna

 

 

 

Kapcsolódó