Főoldal > Újrahasznosított műanyagból készül a legújabb szerzetesi öltözet

Újrahasznosított műanyagból készül a legújabb szerzetesi öltözet

A thaiföldi Chak Daeng kolostorban a környezettudatosság látványos példában nyilvánul meg: a szerzetesek összegyűjtik a környék eldobott műanyag flakonjait és egy feldolgozóüzembe szállítják. Innen már szövetként kerül vissza hozzájuk, melyet a templomban önkéntesek szabnak és festenek szerzetesi ruhává.

Monks sort through plastic bottles at Wat Chak Daeng. From news4europe.eu

 A kezdeményezésre nagy szükség is van: Thaiföld a világ hatodik legnagyobb műanyagszemét-termelője Kína, Indonézia, a Fülöp-Szigetek, Vietnám és Srí Lanka után. A Nikkei Asian Review adatai szerint az ország 1.03 millió tonna műanyag szemetet termel évente, melynek több, mint 3%-a az óceánban végzi. Egy 2017-es felmérés szerint egy átlagos thai naponta 8 műanyag zsákot használ el, ami az egész lakosságra vetítve több, mint 198 milliárd zacskó évente.

A volunteer folds a monastic robe made from recycled plastic bottles at Wat Chak Daeng. From news4europe.eu

A thai templom szerzetesei nem csak a ruhájukat készítik újrahasznosított műanyagból, de például különféle bútorokat és használati tárgyakat is előállítanak ilyen módon, ezzel is példát mutatva a társadalomnak. Üzenetük világos: a túlfogyasztás és a szemetelés visszafordíthatatlan károkat okoz a környezetnek és ezáltal nekünk is, ezért minél előbb meg kell állítani ezeket a folyamatokat.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó