Főoldal > Újranyit a bódhgájai Mahábódhi templom

Újranyit a bódhgájai Mahábódhi templom

Szeptember 21-től újra megnyitják a Buddha megvilágosodásának tiszteletére, a felébredés helyszínén, Bódhgajában emelt templomot a látogatók előtt. A Mahábódhi templom, Bihár állam elsőszámú világörökségi helyszíne március óta tart zárva a koronavírus miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően. Noha június elején részlegesen már újra megnyitották, azonban július 15-én ismét bezárásra került a járvány terjedése miatt.

 

 

 

Mahábódhi templom, Bódhgája, Bihár, India

 

    A templomban a szájmaszk használata és a fertőtlenítés kötelező lesz, és komoly létszámkorlátozásra is számíthatnak a látogatók. Míg a templom teljes területén egyszerre legfeljebb csak száz zarándok, látogató tartózkodhat, addig a Garbagríhában, a legbelsőbb szentélyben ez csak tíz fő lehet egy időben. Nem csak létszámbeli, de időkorlátot is bevezet a templomgondnokság, így csak délelőtt 6-9, és délután 3-6 óráig látogatható a szent hely. Ez a korlátozás várhatóan csak szeptember 30-ig tart, októbertől visszaáll az eredeti rend, és reggel 6-tól este 9-ig nyitva lesz a templom a látogatók számára – mondta Nangzé Dordzse a templom igazgatótanácsának titkára.
    „Úgy látszik, a dolgok hosszú idő után kezdenek visszatérni a régi kerékvágásba. A járványnak és a lezárásoknak köszönhetően a Buddha Purnima ünnepségek idén jóval visszafogottabbak voltak. Csak a szertartást lehetett a templomban megtartani, míg a hívek a világ minden tájáról virtuálisan vehettek részt az eseményen a Mahábódhi templom Facebook közvetítésén keresztül. Reméljük, a helyzet ezúttal tartósabb lesz.” – mondta Nangzé Dordzse.
    Mivel a gajái repülőtér jelenleg még zárva van a nemzetközi járatok elől, elsősorban belföldi látogatókra, hívekre, zarándokokra számítanak.
    A templom területén található annak a bódhifának a leszármazottja, aminek tövében ülve a Buddha elérte a megvilágosodást. A helyzet iróniája, hogy a fa a lezárásoknak köszönhetően, látogatók híján igen jó egészségi állapotba került. A fát egy, a gondnokság által erre felkért Erdei Kutatóintézet gondozza. A szakemberek szerint évente egyszer-kétszer van szüksége a fának külső táplálásra. A zarándokok és a hívek azonban jó szándékkal, de helytelenül rendszeresen szórják különféle tápszerekkel, aminek következtében a fa túltrágyázottá vált, egészsége megromlott, leveleit hullatni kezdte. Ezt heverhette most ki a látogatási tilalom időszaka alatt.
    „Nagyon egészséges lett a fa, ágain rengeteg a levél. Az elmúlt kilenc hónapban nem szórták agyon tápszerekkel” – nyilatkozta Csalinda Bhanté, a templom vezető szerzetese.

 

 

 

Orgyen Trinli Dordzse, a 17. Karmapa a bódhifa alatt

 

Források – Hindustan Times:
forrás 1
forrás 2

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó