Főoldal > #VaccineMaitri, azaz vakcina barátság – India vakcinát adományoz

#VaccineMaitri, azaz vakcina barátság – India vakcinát adományoz

India miután elkezdte hazai oltóprogramját, milliós nagyságrendben adományoz vakcinát Nepálnak, Bhutánnak, Bangladesnek és a Maldív-szigeteknek – jelenti Új Delhiből a The Washington Post.

Az indiai kormány osztott-szorzott és arra jutott, hogy bőven elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy megossza azt a szomszédjaival. A már említett országoknak összesen 3.2 millió adagot küldött.

 

 Narendra Modi India miniszterelnöke. Kép: India Today/PTI

 

A szállítmányok bepakolása. Kép: indianexpress.com

 

A felajánlás azonban nem áll meg itt, a közeljövőben Mauritius, Mianmar és a Seychelle-szigetek kapnak az oltóanyagból, a rá következő körben pedig Srí Lanka és Afganisztán számíthat India segítségére.

India hatalmas vakcinagyártó kapacitással rendelkezik, a Serum Institute of India a világ egyik legnagyobb oltóanyag előállító intézménye. Az intézet még a járvány elején kötött partnerségi megállapodást az angol Oxford-AstraZeneca gyógyszercéggel és máig mintegy nyolcvan millió adag vakcinát halmozott fel. Ebből jut a szegényebb országoknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kezdeményezett és felügyelt COVAX globális oltáselosztó programon keresztül.

Míg néhány ország politikai befolyásszerzésre használja vakcinaelőállítási programját, addig az indiai kormány tűnik az elsőnek abban, hogy a szomszédjait ingyenes oltóanyag adományokkal segíti.

Az indiai diplomáciai kezdeményezés még egy hashtaget is kapott #VaccineMaitri – azaz vakcina barátság elnevezéssel, amit Narendra Modi miniszterelnök is támogatott. „India számára mély megtiszteltetés, hogy régóta megbízható partner lehet a globális egészségügyi szükségletek kielégítésében” – írta Modi a Twitteren.

Noha az indiai napi megbetegedések száma jelentősen csökkent az utóbbi időben, India még így is a második az Egyesült Államok után a fertőzések száma tekintetében a maga tíz és félmilliót is meghaladó esetszámával. Az ország oltásprogramja a legnagyobb a világon, nyár elejéig 300 millió embert kívánnak beoltani, mindenekelőtt több mint tízmillió egészségügyi dolgozót. A program megvalósításában az angol oltóanyag mellett a saját fejlesztésű COVAXIN elnevezésű vakcinájukra támaszkodnak, bár ez utóbbiról még nem rendelkeznek hatékonysági adatokkal. Mindezek figyelembevételével az adomány az angol AstraZeneca vakcinából állt.

 

A szállítmány Bhutánba érkezése. Kép: thehindu.com

 

A megsegített államok köszönetüket fejezték ki a segítségért. Bhutánba, az India és Kína közé ékelt kis királyságba katonai repülővel szállították az adományt. A százötvenezer adag AstraZeneca vakcina elegendő az ország több, mint egy tizedének átoltására. Lotay Cering, Bhután miniszterelnöke nyilatkozatban továbbította a bhutáni nép „rendkívüli háláját” az oltóanyagért. „Elképzelhetetlen mértékű ennek a gesztusnak az értéke, különösen azért, mert még azelőtt megosztja ezt a rendkívül értékes cikket, mielőtt a saját igényeit kielégítené.”

 

Bővebben: The Washington Post

továbbá: Indian Express

The Hindu

India Today

Indian Express 2

Kapcsolódó