Főoldal > Vallásközi “Nyilatkozat az életért és a békéért” Dél-Koreában

Vallásközi “Nyilatkozat az életért és a békéért” Dél-Koreában

Két keresztény és buddhista dél-koreai szervezet papjai, hívei és támogatói utaztak közösen az észak-koreai határhoz, a demilitarizált övezethez. A hónap elején történt látogatás apropója a két Korea közötti háború 1953-as háború befejezésére való megemlékezés volt. Az országrészek közötti konfliktus fegyverszüneti megállapodással ért véget, hivatalos békekötés nem történt, a felek formálisan máig hadban állnak.

A vallási szervezetek a látogatás alkalmából közösen egy írásos bejelentést is tettek, “Nyilatkozat az életért és a békéért” címmel. 

A határ közelében tett látogatás helyszíne a Szöultól északnyugatra fekvő Kjonggi tartományban lévő Phadzsu városa, az abban található Békeharang Pavilon volt március elsején. A 2000. január elsején, a tartomány polgármestere által felavatott harangház kedvelt célpontja a demilitarizált övezetbe (DMZ) látogató turistáknak. A békeharangnál négy vallás hívei mádkoznak rendszeresen a Koreai-félsziget békéjéért.

A Békeharang Pavilon

“A béke egy olyan alapvető érték, amit minden vallás elismer, és amit nem lehet fizikai erőszakkal megvalósítani. Felismerjük a különbségeket, elfogadjuk a különbségeket miközben együtt megyünk, egy irányba tekintve” – áll a nyilatkozatban.

Az eseményt a DMZ Élet és Béke Zarándoklat Bizottság (DMZ Life and Peace Pilgrimage Committee) szervezte, ami presbiteriánusokból, katolikusokból, von-buddhistákból és Korea más buddhista hagyományainak képviselőiből tevődik össze. 

A katolikus egyház nevben Timothy Lí Un-jong atya, az Udzsongbu egyházmegye képviselőjeként mondott üdvözlő beszédet. “Van egy régi mondás: ‘Egy ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik’, és mi ma ezt a lépést megtesszük. Hiszem, hogy ez egy jó lépés lesz a béke előmozdítása, megteremtése érdekében.” – mondta, majd hozzátette: “Mindenkit buzdítunk, hogy csatlakozzon hozzánk a béke és az üdvösség útján!”

A szertartás lezárásaként hétszer kondították meg a békeharangot, ami a két Korea közötti béke, együttélés és szolidaritás szimbóluma.    

 

A zarándoklat többféle vallási háttérrel rendelkező embernek kínál lehetőséget arra, hogy kifejezze a jóindulat üzenetét Észak-Korea irányába. A dél-koreai vallási vezetők felismerték, hogy létfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az emberek békevágyát hangsúlyozzák.

A több békeemlékmű helyszínt érintő zarándoklat február 29-én kezdődött és március 21-ig tartott. Főbb állomásai voltak a Bekmago-ban található Degvang-ri békeközpont, a Csorvon DMZ ökológiai békepark és a Goszong Egyesítési Obszervatórium. 

A koreai demilitarizált övezet (DMZ) továbbra is fájó 250 km-es emlékeztetője a félszigeten 1950-53 között vívott háborúnak. A háború a japán megszálló erők kapitulációját és kivonulását követte, akik 1910-től a második világháború 1945-ös befejezéséig tartották megszállásuk alatt az egész félszigetet. A japán megszállást követően a félszigetet a győztes hatalmak felosztották, így az északi rész a Szovjetúnió, a déli az Egyesült Államok felügyelete alá került. A félsziget felosztása és az azt követő zűrzavar és háború következtében mintegy másfél millió koreai ember kényszerült elhagyni az otthonát. A háborút követően számos család került a határ ellentétes oldalaira, legtöbbjük sosem tudott újraegyesülni, sót, sokuk azóta nem is találkozhattak.

2023. júliusában, a  koreai háborús fegyverszünet 70. évfordulója alkalmából egy nagyobb, különbőző vallások vezetőit tömörítő összejövetel jött létre. A rendezvény résztvevőinek közös nyilatkozatában a helyzet sürgető voltára hívták fel a figyelmet:

“Észak-Korea továbbra is fenyegetést jelent ballisztikus rakétáival és tüzérségével. Erre válaszul az Egyesült Államok és Dél-Korea közös nagyszabású szárazföldi, tengeri és légi hadgyakorlatot tart, hogy nyomász gyakoroljon Phenjanra. A dél-koreai és az észak-koreai kormány egymást jelölte meg elsődleges katonai ellenfélként, és egyre intenzívebb köztük a retorika és a konfrontáció. Az Egyesült Államok és Észak-Korea szintén felfüggesztették egymással a párbeszédet. Ezen kívűl az Ukrajnában zajló, az orosz invázió kirobbantotta háború, fokozza a feszültséget az USA és Kína, valamint az Európa és Oroszország között. Különösen az ukrajnai háború kell emlékeztessen minket arra, hogy a háború bárhol, bármikor kitörhet, még egy XXI. századi civilizált társadalomban is. Ha Dél-Korea Ukrajnának nyújtott segítsége és Oroszország Észak-Koreának nyűjtott katonai támogatása egyszerre történne, nem lenne meglepő, ha holnap háború törne ki a Koreai-félszigeten.”

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook, Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó