Főoldal > Veszélyben egy mianmari árvaház

Veszélyben egy mianmari árvaház

Komoly anyagi gondokkal küzd a mianmari Jangonban működő árvaház. A Hman Kinn gyermekotthon jelenleg 102 gyermek otthona, az egész kicsiktől kezdve a hét évesekig. 

A legtöbb gyermeket elhagyták, vagy a szüleik illetve a gyámjaik küldték az intézménybe. 

Az árvaházat megalapító tiszteletreméltó Kavina apát szerint a világjárvány miatt megemelkedett árak miatt a továbbiakban nagyon nehéz lesz fenntartani az árvaházat. 

“Nem azért végzem ezt a humanitárius munkát, mert rengeteg pénzem van, vagy mert a buddhista szerzetesi kötelességeimnek akarok eleget tenni.” – mondja az apát az RFA videójában.

kép – RFA/youtube

“Azért csinálom, mert hiszem, hogy az élet nagyon értékes. Nem akarom látni, hogy ezek az ártatlan gyermekek odavesznek a kitaszítottság vagy a nyomor miatt. Ezért elhatároztam, hogy megalapítom ezt az árvaházat, hogy menedékre leljenek, hogy életben maradhassanak.”

 

Az alapító, Kavina apát – kép RFA/youtube

 

A tiszteletreméltó ezután arról beszélt, hogy miért alkalmaz fizetett munkaerőt.

“Nem alkalmazok önkénteseket az árvaházban. Fizetést kapnak a szerződött munkatársaim. Ha önkénteseket alkalmaznék, nehéz lenne betartatni az iskola szabályait és előírásait, mivel ők csak adományozzák a munkájukat. Ezért döntöttem úgy, hogy fizetett alkalmazottaim lesznek. Mivel alkalmazottak, intézkedni tudok, ha a teljesítményük nem megfelelő. Akár el is bocsáthatom őket.”

Az iskola egyik tanárnője, Khin Szve Vin, így nyilatkozott az RFA-nak:

Khin Szve Vin tanárnő – kép RFA/youtube

“Azt akarom, hogy ezek az árvák képzett emberekké váljanak. Csak ha megfelelően képzettek, akkor lesznek képesek majd azt csinálni amit valóban szeretnének. Ráadásul ők árvaként nőnek fel. Nem szeretném azt látni, hogy általuk újra megismétlődik a gyermekelhagyás körforgása amikor megházasodnak és saját családjuk lesz. 

Amennyire tőlem telik, arra tanítom őket, hogy felneveljék a leendő gyermekeieket és ne mondjanak le róluk.”

kép – RFA/youtube

 

Forrás – RFA – Radio Free Asia/Youtube

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó