Főoldal > Viták a koreai szerzetes-DJ körül

Viták a koreai szerzetes-DJ körül

NewJeansNim, egy koreai DJ, aki a közelmúltban komoly népszerűségre tett szert, de komoly viták is kialakultak a működésével kapcsolatban a buddhista közösségekben. Hazájában, Dél-Koreában a szerzetesi közösség tagjai elismerték a munkásságát, miszerint megtalálja a közös hangot a fiatalokkal, hidat képez a buddhista tanítások és a ifjúság között. Nemrég azonban egy malajziai fellépést követően széleskörű vitát váltott ki, komoly kritikával illették a buddhista közösségek, amiért, szerintük, összezavarja a fiatalokat.

A nemrég Tajvanon és Szöulban is koncertező NewJeansNim arról híres, hogy buddhista témákat épít be a zenéjébe, például arra bátorítja a közönségét, hogy: “kezeket fel… Ha legyőzitek a szenvedést a paradicsomban fogtok élni.”

A NewJeansNim DJ művésznév mögött egy korábbi humorista, Jun Szonghó áll, aki nemrég azzal a szándékkal állt elő, hogy a zenéjén keresztül megismerteti és népszerűsíti a buddhizmust a fiatalabb közönség körében. Ez tükröződik a színpadi megjelenésében is, mivel a koreai szerzetesek jellegzetes szürke köntösében lép fel, valamint a NewJeansNim nevet is úgy alkotta meg, hogy annak első tagja, a NewJeans, egy népszerű koreai pop-lánycsapat nevéből jön, a -nim végződés pedig a koreai szerzetesek elnevezésére, a szunyim-ra utal. 

koreatimes.co.kr

Dél-Koreában a vallásosság általában, de különösen a buddhizmus hanyatlásban van, ez pedig arra késztet néhány szerzetest, hogy új, extravagáns megoldásokat alkalmazzanak abból a célból, hogy megtalálják a kapcsolatot a fiatalokhoz. tavaly például egy szerzetes a különösen jó megjelenésével tett szert hírnévre, kiérdemelve a “virág szerzetes” becenevet, amit talán más buddhista országokban nem néztek éppen jó szemmel.

A legnagyobb dél-koreai rend, a csogje elnöke azonban elismerőleg nyilatkozott NewJeansNim munkásságáról: “Hálás vagyok a munkájáért, amivel egy fiatalosabb buddhizmust terjeszt az ifjúság körében.”

koreaherald.com

A múlt hónapban fellépett a csogje rend által szervezett Nemzetközi Buddhista Expon is, ahol hatalmas sikert aratott a főleg fiatal közönség körében. Az expo résztvevői azon kívül, hogy a zenéjére táncolhattak, VR szemüvegeken keresztül ismerkedhettek meg buddhista szentiratokkal, de egy csokoládéból készült bódhiszattva szobrot is megcsodálhattak. A rendezvényen résztvevő szerzetesek hangsúlyozták, hogy a vallás nyitott az új megközelítésekre, mivel csak így tehet szert új követőkre a gyorsan változó modern világunkban. 

A DJ, aki azonban nem felavatott szerzetes, ellenérzésekkel is kénytelen szembenézni, különösen Malajziában, ahol az éjszakai klubokban való fellépése a helyi buddhista közösségek szerint nem helyénvaló és tiszteletlen a buddhista szertartásokkal szemben.

A Malajziai Fiatal Buddhisták Szövetsége (Young Buddhist Association Malaysia) e hónap elején elítélte NewJeansNim előadásait, azt állítva, hogy azok összezavarhatják a közönséget a buddhista gyakorlatok valódi jelentésével kapcsolatban. Az egyik éjszakai klubban tartott koncertjéről szóló nyilatkozatukban azt írják, hogy: “Az ilyen megjelenés nemcsak a buddhizmus ünnepélyességét befolyásolja, hanem össze is zavarhatja a közönséget az olyan buddhista rituálékat illetően, mint a szútrák recitálása illetve az összetett kezek jelentése.”

Az üggyel kapcsolatban a maláj törvényhozók is megszólaltak. Azt kezdeményezték, hogy a vallási harmónia megőrzése érdekében tiltsák be NewJeansNim beutazását az országba. 

A malajziai hatóságok a vitára válaszul elrendelték NewJeansNim tevékenységeinek leállítását, így törölték a fővárosba, Kuala Lumpurba tervezett előadásokat is. A szigorú fellépés ellenére a DJ továbbra is folytatni kívánja ázsiai koncertkörútját, szilárd elhatározása, hogy a zenéjén (EDM – Electric Dance Music) keresztül megváltoztatja a fiatalok buddhizmusról kialakított képét. 

A vitára reagálva a művész elmondta: “Már kezdem érezni, hogy a fiatalok változtatnak a buddhizmusról kialakított nézeteiken. Bárki hívjon is és bárhova, én elmegyek és fellépek, hogy az EDM előadásaimon keresztül megkönnyítsem az emberek számára a buddhizmus elfogadását.” 

NewJeansNim-nek hamarosan Tajvanon és Hongkongban is lesznek fellépései.

Ime gy korábbi fellépésén készült videó:

 

Forrás – Buddhistdoor

YouTube/LEEPD

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

Kapcsolódó