Főoldal > Ácsán Amaro

Ácsán Amaro

Ácsán Amaro (szül. 1956) théraváda buddhista szerzetes és tanító, a délkelet-angliai Chiltern-hegység keleti végén található Amaravati buddhista kolostor apátja. A központot, amely a gyakorlatban éppúgy a hétköznapi emberek, mint a szerzetesek számára jött létre, a thaiföldi erdei hagyomány és a néhai Ácsán Chah tanításai inspirálták. Legfőbb prioritásai a buddhista etika gyakorlása és tanítása, valamint a hagyományos koncentrációs és belátás meditációs gyakorlatok, mint a szenvedés feloldásának hatékony módja.

Ácsán Amaro J. C. Horner néven született Kentben. A Sutton Valence School-ban és a Bedford College-ban, majd a Londoni Egyetemen tanult. Ácsán jelentése tanító. I. B. Horner (1896-1981), a Pali Text Society néhai elnökének másod-unokatestvére.

Eltekintve egy bizonyos érdeklődéstől Rudolf Steiner elméletei iránt – amelyekkel Trevor Ravenscroft ismertette meg – Amaro fő érdeklődési köre az egyetem elhagyása után saját bevallása szerint nagyjából megegyezett a kor szkeptikus diákjai körében szokásos témákkal: szex, drogok és rock’n’roll.

Miután pszichológia és fiziológia szakon kitüntetéses diplomát szerzett, 1977-ben Malajziába, Indonéziába és Thaiföldre utazott egy meghatározatlan, „nyílt végű” spirituális keresésre. Valahogy Thaiföld északkeleti részén, a Wat Pah Nanachat erdei kolostorában találta magát. Ácsán Cshá karizmatikus hatása és a rangidős amerikai szerzetes, Ácsán Pabhakaro bátorítása döntő volt. Ez megváltoztatta az életét. Miután világi követővé vált, négy hónappal később novícius lett. 1979-ben Ácsán Cshától megkapta az upaszampadát, és théraváda bhikkhuként tett fogadalmat. Ezután két évig maradt Thaiföldön, majd visszament Angliába, hogy segítsen Ácsán Szumédhónak a nyugat-sussexi Chithurst kolostor megalapításában. 1983-ban apátja áldásával a northumberlandi Harnham Viharába költözött. A teljes 830 mérföldes utat gyalog tette meg, amiről 1984-ben megjelent Tudong című kötetében írt krónikát: The Long Road North.

Az 1990-es évek elején Amaro több tanító útra ment Észak-Kaliforniába. Sokan, akik részt vettek meditációs elvonulásain, lelkesedni kezdtek egy állandó szerzetesi közösség létrehozásának lehetőségéért a térségben.

Amaravati a fő tartózkodási helye még Angliában, időközben jelentős földadományt kapott Mendocino megyében Hszüan Hua chan mestertől, a Talmage-i Tízezer Buddha Városának alapítójától. A földet egy erdei elvonulási hely létrehozására jelölték ki. Mivel Ácsán Szumédhó néhány éve tisztelte a kínai mestert, mindkét apát abban reménykedett, hogy a központ – egyéb erényei mellett – szimbolikus kapocsként szolgál majd az egyébként különálló théraváda és mahájána vonalak között.

Alétesítmény az Abhayagiri nevet kapta. Gondozását laikus gyakorlók egy csoportjára, a Szanghapála Alapítványra bízták. Ácsán Pasannót nevezték ki az Abhayagiri alapító társ vezetőjévé Ácsán Amaróval együtt. Utóbbi 2010. február 8-án bejelentette, hogy elhagyja Abhayagirit és visszatér Angliába, miután elfogadta Ácsán Szumédhó felkérését, hogy kövesse őt Amaravati apátjaként.

Thai tiszteletbeli rangok:
2015. december 5. – Phra Videsabuddhiguṇa (พระวิเทศพุทธิคุณ)[8]
2019. július 28. – Phra Raj Buddhivaraguṇa Vipulasasanakiccadara Mahaganissara Pavarasangharama Gamavasi (พระราชพุทธิวรคุณ วิบูลศาสนกิจจาทร มหาคณิสสร บวรสังฆาราม คามวาสี)

Kapcsolódó