Főoldal > Ácsán Dzsajaszáró

Ácsán Dzsajaszáró

Ácsán Dzsajaszáró (Shaun Michael Chiverton) 1958-ban született az angliai Wight-szigeten. 1978-ban Ácsán Cshá, Thaiföld egyik leghíresebb buddhista szerzetesének és meditációs mesterének tanítványa lett az északkelet-thaiföldi Wat Pah Pong erdei kolostorban. 1980-ban teljes felszentelésben részesült Ácsán Cshá által.

A kezdeti ötéves szerzetesi képzés után Ácsán Dzsajaszáró hosszabb magányos elvonulásra ment, mielőtt tanítási és adminisztratív feladatokat vállalt volna. A következő néhány évben váltogatta az elvonulási időszakokat és a szerzetesi vonalának szolgálatát. Ez idő alatt rendjének idős szerzetesei megbízták azzal, hogy írja meg tanítója, Ácsán Cshá hivatalos életrajzát. 1997-ben az Ácsán Cshá vonal nemzetközi kolostorának, a Wat Páh Nanacsatnak az apátja lett, ahol 2002 végéig maradt.

2003 eleje óta Ácsán Dzsajaszáró a Khao Yai-hegyi Nemzeti Park lábánál lévő remeteségben él. Dhamma tanításai és meditációs elvonulásai, amelyeket rendszeres időközönként tart egy közeli elvonulási központban, inspirációt nyújtanak mind a világi követő buddhistáknak, mind a szerzeteseknek. Emellett kulcsfigurája annak a mozgalomnak, amely a buddhista oktatási alapelvek thaiföldi oktatási rendszerbe való integrálását tűzte ki célul. Számos dhamma-beszédét közvetítik a rádióban, a televízióban és a digitális médiában.

Ácsán Dzsajaszáró számos buddhista témájú könyvet írt thai nyelven, amelyek közül többet lefordítottak más nyelvekre, többek között kínai, francia, olasz és portugál nyelvekre. Legutóbbi angol nyelvű műve, a ‘without and within’ egy általános bevezetés a théraváda buddhista hagyományba. A nemrég megjelent ‘Stillness Flowing’ pedig egy fontos életrajzi mű, amely Ácsán Cshá életét és tanításait részletezi, és amelynek elkészítése több mint két évtizedig tartott. 2011-ben Ácsán Dzsajaszáró tiszteletbeli doktori címet kapott a buddhista pedagógia területén a Mahácsulalongkornradzsavidzsalaja Egyetemtől. 2019-ben megkapta a Phra Radzsabadzsaramanit, 2020-ban pedig a Phra Thepphacsarajanamuni szerzetesi címet Őfelségétől, Maha Vadzsíralongkorn királytól. Emellett 2020-ban királyi rendelettel thai állampolgárságot is kapott, és ekkor Somdet Phra Buddhagószacsarija (P. A. Payutto) kedvesen megadta neki a „Potanuwat” thai családi nevet. 2021-ben a Phra Dhammaphacsarajanamuni szerzetesi címmel tisztelték meg.

A thaiföldi erdei hagyományról

A thai erdei hagyomány a théraváda buddhizmus azon thaiföldi ága, amely a legszigorúbban tartja a Buddha által lefektetett eredeti szerzetesi fegyelmi szabályokat. Az Erdei Hagyomány emellett a meditatív gyakorlatot és a megvilágosodás megvalósítását helyezi a szerzetesi élet középpontjába. Az erdei kolostorok elsősorban a Buddha szemlélődő belátás ösvényének gyakorlására irányulnak, beleértve a fegyelmezett életet, a lemondást és a meditációt annak érdekében, hogy a Buddha által tanított belső igazság és béke teljes mértékben megvalósuljon.

Számtalan könyve és tanítása elérhető a youtube-on és a www.amaravati.org honlapon.

A hagyományvonal kolostorát Magyarországon a Tan Szigete Közösség szeretné meghonosítani. Érdeklődni, kapcsolódni hozzájuk ezen az oldalon keresztül lehet: www.dhammapada.hu

 

Kapcsolódó